10% увеличение на учителските заплати от 1 януари

10% увеличение на учителските заплати от 1 януари

Министърът на образованието Меглена Кунева и социалните партньори подписаха анекса към Колективния трудов договор в системата на средното образование, според който минималните учителски заплати се увеличават с 10%.

За педагозите се осигуряват 100 млн. лева от бюджета за 2017 г. и още 26 млн. за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал.

Минималните учителски заплатите се увеличават от 600 на 660 лв. Старши учителите и възпитатели ще взимат минимум 688 лв., а главните – 726 лв. Директорите на училища, детски градини и обслужващи звена ще получават най-малко 825 лв. заплата, а заместниците им – 770 лв.

Анексът предвижда увеличение на размера на заплащането за лекторските часове отново с 10%.

От 1 януари учителите бакалаври или магистри ще получават минимум 5.50 лева за един час, а от 1 ноември 2017 г. – 6 лв. Преподавателите, които не отговарят на изискванията за заемане на длъжността, ще получават по 4.40 лева на час от януари, а от ноември сумата ще стане 4.80 лева.

От 1 януари 2017 г. обезщетенията за пенсиониране на учители стават 10 заплати и половина.

Радвам се, че изпълнихме ангажимента, който поехме. Беше трудна битка, срещнахме съпротива, но с постоянство, упоритост и ясна политическа воля успяхме, каза Кунева.

10% не са много и няма да решат всички проблеми на учителите, но са ясен знак, че учителите са приоритет, добави тя и подчерта, че тя – като политик и гражданин – няма да отстъпи от този приоритет.

България е сред страните, които отделят най-малко пари от БВП за образование и наука – 3,7%. В една също не богата страна като Португалия се отделят 4,9%, допълни Кунева.

Анексът беше подписан от министъра, председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Надежда Николчова, председателя на Сдружението на директорите в средното образование Стефанка Белева и председателите на трите синдиката в системата – Янка Такева (Синдиката на българските учители към КНСБ), Юлиян Петров (синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“) и Аспарух Томов (Независим учителски синдикат към Конфедерацията на независимите синдикати).

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder