Норвегия е първата страна, която ще спре FM честотите

Норвегия е първата страна, която ще спре FM честотите

Предаването по цифрови DAB мрежи е почти с един порядък по-евтино, което мотивира правителството на Норвегия да вземе подобно съдбоносно решение. Норвегия е първа страна в света, която се отказва от националното радиоразпръскване в диапазона на ултракъсите вълни (FM, УКВ). Промяната ще настъпи още тази седмица.
Правителството на страната взе решение да спре УКВ излъчването с оглед на масовия преход към цифрово радиоразпръскване и намаляване на популярността на обикновените FM станции. Освен това стойността на излъчването по цифрови DAB мрежи е почти с един порядък по-ниска отколкото при FM мрежите. Спирането на FM радиото беше критикувано, тъй като излъчването на ултракъси вълни е необходимо на около 2 млн. автомобила на територията на Норвегия, които все още нямат цифрови радиоприемници, както и за предупрежденията за извънредни ситуации.
66% от норвежците са против спирането на FM радиото, докато само 17% са съгласни с отказа от стария стандарт за радиоразпръскване, според проучване на Dagbladet.
Освен Норвегия и други европейски държави обмислят този въпрос. Швейцария е планира да спре FM радиото през 2020 г., а подобни идеи имат също Великобритания и Дания, но те все още не са определили срокове.
Норвегия заговори за спиране на FM радиото през 2015 г. Първи на 11 януари тази година от FM ще бъде изключен град Будьо. Пълният преход към национално цифрово радио DAB в стрната ще завърши до края на годината.

Източник: Tech news bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder