Мая Манолова към депутатите: Приемете Закона за „лихвоточките“ и защитете правата на 55 000 граждани

Мая Манолова към депутатите: Приемете Закона за „лихвоточките“ и защитете правата на 55 000 граждани

Мая Манолова днес изпрати писмо до председателката на Народното събрание Цецка Цачева, в което настоява до края на работата на 43-тия парламент да бъде приет на второ четене измененията в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове (ЗУПГМЖСВ), информираха от пресофиса на омбудсмана.
Общественият защитник стимулира искането с многобройните жалби на граждани, с жилищно-спестовни влогове, направени до 1990 година, но недочакали жилище от държавата тогава. Става въпрос за около 55 хиляди души, които са заплашени да загубят завинаги сумите от лихвоточките, тъй като срокът за купуване или строеж на жилище изтече на 30 ноември 2016 г.
Друг проблем, за който гражданите сезират омбудсмана, е за забавата при изплащането на компенсациите, тъй като отделяните от държавата средства във фонда са недостатъчни за покриване на разходите по лихвоточките. Това поставя в опасна ситуация купувачите на жилища, заради невъзможност да изплащат ипотеките си и риска да затъват в излишни дългове.
В тази връзка Манолова набляга да бъде удължен срока до 30 ноември 2018 година, така както предвижда внесения и приет единодушно на първо четене ЗИД на ЗУПГМЖСВ.

Източник: Focus news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder