Учени отгледаха орган на едно животно в тялото на друго

Учени отгледаха орган на едно животно в тялото на друго

Учените от университет в Токио отгледаха панкреас от iPS-клетки на мишка в тялото на плъх. След това са имплантирали отгледания орган, който влияе на синхронизираното отделянето на инсулин, в тялото на болен от диабет гризач. Това е подобрило редица показатели при болното животно, особено регулирането на равнището на глюкоза в кръвта.
Специалистите вярват, че успешният експеримент открива огромни възможности за отглеждане на човешки органи в телата на животни. Но, според ръководителя на изследователския екип проф. Хиромицу Накаути, за целта трябва да се решат редица етични въпроси и да е налице разбиране у хората.
През 2006 година професорът от Киото Синя Яманака първи получи стволова клетка от обикновена човешка кожна клетка. Откритието му получи наименованието индуцирани плурипотентни (многофункционални) стволови клетки (iPS), които могат да създават клетки от различни органи. Опитът позволи отглеждане на тъкани и органи от собствени клетки на пациента, които да заменят увредени или загубени поради болест или травма. Заради това откритие през 2012 година Яманака получи Нобелова награда. За 10 години учените успяха да „създадат” клетки от различни органи. Главният проблем обаче е рискът от развитие на ракови заболявания.

Източник: National geographic

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder