Топ вести
ВАС постанови: На изборите на 26 март във всички секции ще се гласува машинно

ВАС постанови: На изборите на 26 март във всички секции ще се гласува машинно

На предсрочните избори на 26 март трябва да бъде осигурена възможност за машинно гласуване в абсолютно всички избирателни секции. Това постанови преди броени часове Върховният административен съд (ВАС). До това становище се стигна, след като народни представители атакуваха пред ВАС решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) на изборите през март машинно да може да се гласува само в 500 секционни комисии в страната, както беше на президентските избори миналата година.

Възможността избирателят да избира дали да гласува с хартиена бюлетина, или машинно беше предвидена още в приетия през 2014 година Изборен кодекс, но досега машинното гласуване беше или експериментално, или в ограничен брой секции. Според върховните магистрати, обаче, са недопустими бъдещи отлагания на осигуряването на възможност за машинно гласуване във всички секции, с оправданието за техническите трудности.

Министерството на финансите ще изготви предложение за коригиране на План-сметката за парламентарните избори, съобщиха от служебното правителство във връзка с решението на върховните магистрати. На 2 февруари в Министерския съвет ще се проведе работна среща на вицепремиера Стефан Янев, отговарящ за провеждането на изборите, с представители на всички ангажирани с вота институции и с ръководството на Централната избирателна комисия, обявиха още от правителствената пресслужба.

Екип:ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder