Манолова ще присъства на съдебно заседание по дело срещу „Топлофикация“

Манолова ще присъства на съдебно заседание по дело срещу „Топлофикация“

Днес, 2 февруари, от 13.00 часа Мая Манолова ще присъства на откритото съдебно заседание в Административен съд – София-град по дело № 12009/2016 година срещу изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД. Това информираха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Съдебния процес е заради отказа на столичната „Топлофикация“ да предостави информация по Закона за достъп до обществена информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред. На 7 октомври 2016 г. общественият защитник поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).
В рамките на 14-дневния срок Манолова не получи изрично решение съгласно законовите изисквания. Вместо това, от „Топлофикация София“ ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ. В жалбата си до Административния съд Омбусманът наблегна, че „топлофикационното дружество е в кръга на задължените субекти съгласно ЗДОИ, тъй като представлява публично-правна организация по смисъла на закона“. Освен това тя заяви, че „исканата информация е „обществена“ по смисъла на ЗДОИ; – не са спазени изискванията за форма на отказа; исканата информация не съдържа търговска тайна; налице е надделяващ обществен интерес.
Мая Манолова поиска от монополното дружество информация по ЗДОИ след като Конституционният съд отхвърли искането за противоконституционност на разпоредби в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
Става дума за „юрисконсултски възнаграждения“, които дружеството прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР.
По информация на обществения защитник дружеството е събрало над 15 млн. лева от потребителите в София само през миналата година чрез започнатите дела срещу 21 хиляди софийски жители. В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, също така дължими са и 300 лева по исковото производство.

Източник: Focus news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder