НАСА разработи чип, издържащ на атмосферните условията на Венера

НАСА разработи чип, издържащ на атмосферните условията на Венера

НАСА е създаде компютърен чип, който може да работи поне три седмици в атмосферните условия на планетата Венера – с високо налягане и температура над 460 градуса по Целзий.
Още никой не е успявал да накара електронните схеми да работят в такава среда и при такава температура толкова дълго. Това открива съвсем нов път за осъществяване на мисия до Венера, разкри инженерът от изследователския център „Глен“ Филип Нюдък.
Основният проблем са високата температура и агресивната химическа среда. Заради това вместо стандартна силициева основа, в чипа бил използван силициев карбид, а за проводника в процесора – танталов силицид.
Процесорът е успял да издържи триседмичните тестове, пресъздаващи условията на втората планета от Слънчевата система. По време на тестовете процесорът работил без прекъсване 521 часа при температура около 460 градуса и налягане около 95 кг на квадратен сантиметър.
За цялата история на опитите за проучване на Венера от 1961 година от планетата ни са излетели 27 космически апарата (19 руски и шест американски). Последният, „Вега 2“, е бил изстрелян през 1985 г. от тогавашния СССР.

Източник: Мениджър news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder