100 компании произвеждат автомобилни компоненти в страната ни

100 компании произвеждат автомобилни компоненти в страната ни

Съставляваща 3.5% от брутния вътрешен продукт на България, автомобилната индустрия заема съществено място в икономиката на държавата. Около 100 компании с над 33 000 служители произвеждат компоненти за глобалната автомобилна индустрия. Това се казва в доклад на Colliers International за автомобилната индустрия в България през 2016 година.
Изследване на компанията в сътрудничество с Аутомотив Клъстер България, нарежда страната ни на челно място по привлекателност за автомобилната индустрия. Приходите, генерирани от този сегмент за 2015 г. възлизат на 1.55 млрд. евро.
Продуктовият микс, произвеждан от основни и неосновни компании, включва: въздушни възглавници, лагери, уплътнения, кабели, сензори, електроника, осветление, акумулатори, климатици, компоненти за двигатели и др. Независимо дали ще са компоненти за двигателите на Porsche, микрочипове за Volvo, кожена тапицерия за Mini Cooper или алуминиеви панели за новото BMW 7-серия, автомобилният сегмент в страната ни обхваща широк спектър от части и елементи предназначени за финалния продукт. Фирмите от бранша в България произвеждат части за Audi, Mercedes, Volkswagen, Renault, Ford, Lada, Fiat, Porsche, Seat, Skoda, Volvo, Nissan, Mini, General Motors и много други.
Съгласно направеното проучване цената на труда е най-голямото преимущество на сътраната ни при избор на държава за правене на бизнес. Този фактор е избран от половината респонденти като ключов при вземане на решения от подобно естество. Въпреки това, цената на труда не е единственият критерий, отнасящ се към човешкия капитал.
България е добре позната с големия набор от умения на съществена част от работната сила. В днешни дни страната ни се превръща в популярна дестинация, поради факта че служителите говорят свободно много езици и имат добри познания по математика и инженерни науки. Поради религиозната и културна кохерентност на страната (>90% православни християни), служителите показват лоялност в работата им, което е особено ценено от работодателите.
По отношение на математическите и инженерните познания, държавата взима участие и често печели медали, в много международни научни състезания и олимпиади.
Големите затруднения, с които повечето бизнеси се сблъскват при установяването на бизнеса им в България, са квалификацията на работната сила и публичната администрация със съответно 35% и 22%. Други предизвикателства като правната система, липсата на бизнес среда и корупцията се нареждат като второстепенни такива.
Над 60% от производителите на автомобилни компоненти в България обмислят разширяване в рамките на настоящата локация. Едно предприятие от четири няма планове за промяна. Едва 9% обмислят свиване на дейността, а 5% отправят поглед към други локации.
Производителите на автомобилни компоненти, заедно с компаниите от леката промишленост, са основния двигател на пазара на индустриални площи в България, коментират още от Colliers International в доклада си за пазара на индустриални площи в страната.
Според изследването на Colliers, представителите на тази индустрия избират предимно южната част на България. През 2016 година се наблюдава нова тенденция по отношение на локацията на фирмите, търсещи индустриални площи. Нараства концентрацията на фирми в посока западната част на София – Божурище и Костинброд, като алтернатива на вече утвърдени райони, например като Пловдив. За това допринасят изграждането на Западната дъга на Околовръстен път и Северната скоростна тангента, улесняващи веригата на доставки към Централна и Западна Европа, и наличието на неусвоена работна сила в София област.

Източник: Economy

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder