Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
Deutsche Welle: Пасивен народ – слаба България

Deutsche Welle: Пасивен народ – слаба България

80 на сто от българите не взимат участие в никакви форми на обществен живот. Не са членове в профсъюзи, партии, клубове или дружества, не предлагат нищо на държавната или общинската администрация, не вземат участие в протести, не подписват петиции, не вдигат стачки, не бойкотират стоки или услуги, не участват никъде като доброволци, не са част от никоя неправителствена организация, нито от някакво спортно дружество. Няма ги на нито едно място, където с общи усилия може да се промени нещо.
Това са хората, които ще определят победителите на 26 март. Както са ги избирали и досега. Институт „Отворено общество” прави това проучване още от 2002 година – и оттогава насам резултатите не са претърпели особени изменения. За 14 години хората, участващи в някакви форми на обществен живот, са се повишили едва с 5%. Доста бавен процес, допълнително подкопаван от редица медии, неподписали етичния кодекс. Ако ги отворите, ще се натъкнете на подигравки с протестите, обиди срещу неправителствения сектор, призиви за разправа с доброволци. И макар да няма специализирано изследване, от което да се вижда дали и доколко медийната среда блокира този процес, ефектът е видим с просто око: активността на хората расте твърде бавно, докато медийната офанзива срещу тази активност укрепва, а пагубният речник все по-масово навлиза в традиционите медии. На този фон скромното увеличение на гражданската активност с пренебрежимите 5% започва да изглежда едва ли не като подвиг – защото хем става дума за непопулярна дейност, хем тази дейност трябва да се извършва във враждебна среда.
Степента, в която хората в една държава са способни да се сдружават, за да осъществят цели, е обичаен мерител за това дали едно общество е жизнеспособно. Идеята е следната: ако един човек прояви инициатива да се събере с десетина съседи, с които да притисне общината да оправи тротоара, значи този човек знае, че подобряването на средата зависи от собствените му усилия, от познаването на инструментите, с които да постигне определена цел, и от уменията му да се обединява с други хора. Този човек вече не е просто пасивен потребител на бездействието на властите.
На този вид описание отговарят най-много 20% от жителите на страната ни. А победителят в изборите ще бъде посочен от останалите. И нищо чудно, че партийните програми съдържат небивалици за драстично увеличение на пенсии и заплати, раздаване на пари на ръка срещу ходене на училище и продажба на апартаменти на цени, които са пет пъти по-ниски от пазарните. Избирател, който не участва в живота на общността, по-лесно може да повярва, че е хванал пътя за пещерата на Аладин.
Но по-лошата новина е, че дори и малцинството на активните граждани не е достатъчно активно. В повечето случаи то е готово само на еднократни действия, които не изискват помръдване от компютъра или от телефона, нито пък изискват сдружаване с хора (дарение, подписване на петиция). В никакъв случай не омаловажаваме тези усилия, но те все пак са много далеч от онзи вид дейности, с които човек може активно да работи за промяна на средата – доброволческата работа например, в която са заети едва 8% от българите. За сравнение – във Франция доброволците представляват 24% от населението, а в Германия цели 28%.
Колкото и мрачни заключения да предлага това изследване, в него все пак просветва и някакво положително развитие. Например това, че все по-малко хора са готови да седят със скръстени ръце, “ако управлението на страната е лошо”. Но движението в тази посока е твърде бавно – за 10 години се е увеличило само с 10%.

Източник: Deutsche Welle

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder