„Уикилийкс“: 150 български IP адреса са шпионирани от ЦРУ

„Уикилийкс“: 150 български IP адреса са шпионирани от ЦРУ

В списъка с IP адреси, проследени от ЦРУ, които са качени на сайта на „Уикилийкс“ има и 150 адреса от България.
През седмицата „Уикилийкс“ огласи хиляди секретни документи, в които подробно се описва как американското правителство може да следи комуникацията на различни видове електронни устройства, включително телефони и смарт-телевизори на обикновени потребители. В дългия списък от 360 страници има хиляди IP адреси от целия свят. Според „Уикилийкс“, ЦРУ ги е използвало или е имало намерение да ги използва за следене и шпионаж.
Сред 150-те български адреси, са най-големите интернет-доставчици в страната ни, телекомуникационни компании, банки, университети. Според „Уикилийкс“ и специалисти, най-вероятно IP адресите на тези институции и фирми са били „зомбирани“, т.е. използвани за следене на трети компютри и устройства.
Междувременно в Съединените щати федералните агенции започват криминално разследване заради публикуваната от „Уикилийкс“ информация. Говорител на президента на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че според държавния глава, системите на ЦРУ са остарели и трябва да бъдат модернизирани.
„Президентът е много обезпокоен от публикуването на секретни информации, което отслабва националната ни сигурност“, заяви Шон Спайсър в отговор на въпроси за новите разкрития на Уикилийкс. Разкритията ще бъдат разгледани на среща на президента с директора на ЦРУ Майк Помпейо.

Източник: Труд

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder