Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
ГДБОП предупреждава за компютърни атаки

ГДБОП предупреждава за компютърни атаки

Глaвна дирекция „Борба с организираната престъпност“ предупреждава за компютърни атаки. Периодичната им поява в интернет пространството е с цел заразяване на компютърните системи на огромен брой потребители, поясни началникът на отдел „Международна организирана престъпност“ комисар Явор Колев, съобщават от Министерство на вътрешните работи.

Схемата на действие е следната: изпращане на мейли до стотици хиляди електронни адреси, които да предизвикат собствениците на компютърните системи да ги отворят и да заразят компютрите. По такъв начин компютрите стават част от мрежи, които могат да бъдат използвани чрез отдалечен достъп от организираната престъпност за различни цели: кражби на пароли за социални мрежи, за електронни пощи, за интернет банкиране и други лични данни. Така заразени тези компютри може да бъдат ползвани и за различни кибератаки и киберпрестъпления.
Според данните до този момент тези атаки са се появили в края на миналата година, през декември – електронно съобщение, съдържащо в хедъра информация за фактура цели да накара потребителя да отвори съответния прикачен файл, да го резархивира и така веднага компютърната система бива заразена.
Втората вълна на фалшиви мейли изглежда като изпратена от НАП – потребителите се приканват да отворят прикачения файл, тъй като в него се съдържа информация за променени срокове за подаване на данъчна декларация. Ако не бъде отворен мейлът и изпълнени изискванията в него, следва санкция от 6000 лв.
Следващата вълна е с подател, представял се за съдия –изпълнител, който праща прикачен файл – писмо за принудително изпълнение. Съобщението цели да стресира потребителя, да го накара да отвори мейла, да го дезарахивира и така да зарази компютъра си.
Четвъртата вълна е от вчера и днес, тя е от името също на изпращач с конкретно име и съдържа заплаха със съд срещу фирма, която не е изпълнила задълженията си по договор, като се твърди че има намесена финансова щета за 2879 лв.
При работата ни по тези кампании сме установили, че прикачените файлове в мейлите след резархивиране препращат компютъра да изтегли зловреден код от сайтове на сървъри в определена държава, невидимо за потребителя.
Важното е в никакъв случай да не се отворят мейли от неясни изпращачи, да се използват легални операционни системи и задължително да се ползва антивирусна програма. Атаката на този зловреден код е адресирана основно към компютърни системи, които оперират с Windows. Ако не се спазват тези предохранителни препоръки, има риск заразените компютърни системи да предават цялата случваща се информация – участие в социални мрежи, електронна поща, интернет банкиране на сървър, контролиран от организираната престъпност, поясни Явор Колев.

Екип:ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder