Откриха най-стария череп на човекоподобно същество

Откриха най-стария череп на човекоподобно същество

Археолози откриха най-старият череп на човекоподобно същество, в Иберийския полуостров, живял през средния плейстоцен. Преди това еволюционната история на предшествениците на човека в Европа през този период е много противоречива заради малкото фосилни находки и несигурната им датировка.
Възрастта на открития череп е могла да бъде установена точно благодарение на датировката на седиментите и сталагмитите, в които е открит.
Нахотката, открита през 2014 гоодина в Ароейра, има сходни анатомични черти с други вкаменелости от същия период, намерени в северна Испания и южната част Франция и Италия. Този череп увеличава анатомичното разнообразие на вкаменелостите от човекоподобни от този период в Европа и показва, че населението е имало различни комбинации морфологични характеристики. Не се знае какъв е полът, нито видът на индивида, на който е бил черепът, но износването на двата намерени на него зъба, показват, че се касае за зрял индивид. Той показва типични морфологични белези на същество, което би могло да е предшественик на неандерталеца, включително силно развитите надочни дъги. На мястото, където е открит, са намерени и примитивни каменни инструменти, издялани с помощта на друг камък.

Източник: National geographic

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder