Семерджиев: Покритието на ваксината за морбили не е достатъчно

Семерджиев: Покритието на ваксината за морбили не е достатъчно

Покритието на ваксината за морбили у нас е 92%, а за да няма риск от епидемия трябва да бъде 95 на сто. Това каза здравният министър Илко Семерджиев по повод случаите на дребна шарка в Пловдив.
В момента у нас има два случая на заразени възрастни хора и един на дете. „Степента на имунизираност у нас е около 92%. Най-сигурно е когато мине 95% и затова у нас има известни рискове. 2009-2010 г. имахме такава епидемия и починаха 24 деца тогава. Редно е да се каже, че задължителните ваксини у нас са прецизни и е важно да се ваксинират децата”, призова Семердиев.
Здравният министър отхвърли притесненията на ромите в Столипиново, че мръсотията е виновна за заболяването. „За морбили мръсотията не е фактор, това е вирус, който се предава по въздушно капков път. Тази година сме осигурили ваксини МПР ( морбили, паротит, рубеола) в размер на 152 хил. дози и имаме резерв от миналата година. Няма опасност от дефицит”, уточни министъра.
Епидемията от морбили тръгна от Румъния и засегна редица европейски страни. У нас здравното министерство следи ситуацията вече от един месец. Семерджиев посочи, че районните здравни инспекции са инструктирани как да действат, личните лекари работят с децата, а национален комуникативен център следи ситуацията. Илко Семерджиев отбеляза , че в Унгария има болнични заведения под карантина, а морбили има още в Италия и Великобритания.
По повод нарушенията в работата на Фонда за лечение на деца министъра отбеляза, че нормативният акт, който регулира работата на фонда е несъвършен и промените, инциирани сега ще решат проблемите. „Владимир Пилософ е взимал решенията, които е можел, той е бил заложник на правилника”, обясни Илко Семереджиев.

Източник: Труд

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder