Сотир Цацаров: Това не е враждебен акт спрямо Турция, а защита на националните интереси

Сотир Цацаров: Това не е враждебен акт спрямо Турция, а защита на националните интереси

Петима са турските граждани, които са със забрана да влизат в България заради действия срещу националната сигурност. Някои от тях бяха придружени от МВР до границата, други – вече няма да се допускат в България в следващите пет години. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че събитията имат връзка с изборите, но гражданите на Турция не са експулсирани само заради това.
В сряда ДАНС обяви още двама турски граждани за заплаха за националната ни сигурност. Един от тях е служител на турска държавна институция. В районите със смесено население е създавал антибългарски нагласи и е извършвал дейности срещу единството на нацията.
„Осъществени са действия в съответствие със закона. Действията са в защита на националната сигурност. Категорично в защита. Бих казал, че това са повече от правомерни действия на председателя на ДАНС. И другото, което трябва да се знае е, че не бива в тези действия да се търси конюнктура. В тези действия не бива да се търси и никакъв опит за влошаване на действията с нашите съседи. Всеки е заинтересован съседът му да му бъде и приятел. Но дори и между най-добрите съседи съществува една ограда. А в конкретния случай тази ограда е от гранични пирамиди”, каза Цацаров.
Всички данни по случая е с гриф „Строго секретно“, затова и главният прокурор не разкри повече подробности за изгонените.
„Всяка държава има своето суверенно право да брани своята териториална цялост. Ако определени лица, с оглед на предстоящи събития в края на тази седмица- изборите в България и не само с оглед на тях, са активизирали своята дейност и са започнали да осъществяват – било проповедническа, било политическа дейност, която малко или много е насочена срещу идеята за това, че държавата има цялост, която е ненарушима, то очевидно е, че тези лица не могат да бъдат толерирани и подобно поведение не може да бъде толерирано от българските държавни органи”, коментира прокурора.
Сотир Цацаров добави още: „Осъществявали са дейност. Да го наречем така”,.
„Експулсирането не е от конкретен район. Лице, което трябва да се експулсира от страната се експулзира по механизма „Заповед”. Тя е на председателя на ДАНС. Тя се изпраща до органите на МВР дирекция „Миграция”. И те задържат и съпровождат лицето до границата на мястото, на което то бъде задържано. Независимо от това къде е то”.
Главният прокурор допълни, че по отношение на единия гражданин съпровождането е изпълнено рано сутринта в сряда, а за другия е само забрана за влизане. „И ако той се окаже вън от територията на страна, очевидно е, че тук няма да бъде допуснат при следващия си опит да влезе. Но не става дума за лице, което хипотетично е навън и може да осъществи дейност, а за лице, което при честите си и, повече от постоянни пребивавания тук, очевидно е осъществявало дейност, която е най-малкото незаконна и нередна”, допълни той.
В тези дни – каквото и да се случи – пряко, непряко, косвено- ние го свързваме с изборите. Свързани са и с изборите. Но като цяло са в резултат на една дейност, която е насочена срещу националните интереси. Изборите не са конкретния повод за това, каза още той.
Турският гражданин, който е със забрана да влиза страната ни е преподавател.
Според прокурора не е толкова тревожно, че серия хора получават забрана. Тревожно би било България да не реагира. „Мисля, че в конкретния случай държавата показва една адекватна реакция. Пак казвам- аз нямам право на външнополитически коментари, но смея да кажа на глас- това не е враждебен акт спрямо република Турция. Това е акт в защита на националните ни интереси”.
Държавата ще откаже да екстрадира граничарите, които получиха обвинения за убийството на турски рибар, обясни главният прокурор.
„Посланието, което трябва да се опитаме да кажем на тези хора, на техните семейства е, че първо- тези хора са действали абсолютно правомерно, осъществявайки охрана на българската държавна граница. И второ, с оглед на действащото законодателство, няма правна възможност те да бъдат екстрадирани”, категоричен е Сотир Цацаров.
Европейската заповед за арест не важи в Турция. А страната ни е подписала европейската конвенция, но е декларирала изрично, че има право и да отказва екстрадиция.
„Искане за екстрадиция няма. Не е постъпило. Но ако постъпи, неговата съдба е предрешена от закона. Държавата защитава своите защитници”, добави Цацаров.

Източник: Труд

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder