Топ вести
100  ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ПОЛКОВНИК СТЕФАН ИЛИЕВ

100 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ПОЛКОВНИК СТЕФАН ИЛИЕВ

Възпоменателна вечер, посветена на 100 години от гибелта на полковник Стефан Илиев – командир на 15-ти Пехотен Ломски полк се състоя в Белоградчик. Гости на събитието бяха Огнян Асенов – Областен управител на област Видин, Иво Антонов – директор Дирекция „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ към Министерството на отбраната, Емилия Кожухарова – близък родственик, оз. подполковник Милчо Манолов – зам. председател на Областния съвет на СОСЗР – Видин и председател на общинските структури на СВВ и СОСЗР в Белоградчик, и Василка Карова – секретар на Областния съвет на ветераните от войните. Участваха още и представители на комитет „Васил Левски“, членове на клуб „Млад възрожденец“ при СУ „Христо Ботев“.
В храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ бе отслужена заупокойна панихида от свещено иконом Рафаил в памет на полковник Стефан Илиев.
Гостите и представители на признателните поколения поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите във войните.
Кметът на община Белоградчик Борис Николов се обърна към участниците в проявата с прочуствено слово за 15-ти Пехотен Ломски полк и неговия командир Стефан Илиев, наричан „душата на полка“. Акцентът бе поставен на битката при „Червената стена“ и контраатаката срещу многочисления противник. Там героят от „Македонската Шипка“ застава начело на своите войници и ги ободрява с думите: „Юнаци, днес цяла България очаква от нас своята защита. Напред! Бог е с нас. С вас съм и аз, вашият полкови командир. Напред!“ С това „напред“, само с една тояжка в ръка, той повежда своите орли, които вече не могат да спрат нито бомбите, нито картечниците на французите, каза в словото си кметът и добави: „По повод смъртта на полковник Илиев са издадени две заповеди: в едната е записано: Той беше олицетворение на безстрашие и героизъм. Той беше герой в пълния смисъл на думата…“, а втората завършва със следния апел: „Ломци, отмъстете на нашите неприятели за смъртта на своя любим командир, полковник Илиев“.
В словото си Мирослава Чавдарова – Председател на Общинския съвет, отбеляза: „Полковник Илиев участва в три войни – Балканската, Междусъюзническата и в Първата световна война. Командир е на дружина, а по-сетне и командир на 15-ти пехотен Ломски полк. Бил е храбър и непоколебим в боя. Под негово командване Ломци печелят едни от най-големите си победи. За високите бойни успехи е награден с 14 ордени и медали“. Прочувствено слово произнесе и г-н Огнян Асен – областен управител на област Видин.
С голям интерес бе посрещнат разказът за делото и героизма на полковник Илиев на близката му родственица Емилия Кожухарова.
Много вълнуващо и прочуствено бе и словото на Иво Антонов от Министерството на отбраната, който се ангажира да окаже съдействие за изграждането на паметник на героя в Белоградчик.
Отбелязването на юбилейната годишнина завърши с прожекция на филм за 15 Ломски полк и участието му във войните.
По инициатива на Емилия Кожухарова гостите на Възпоменателната вечер засадиха борови фиданки в близост до боровата гора, създадена през 1911 година от личния състав на полка.

Пресслужба Община Белоградчик

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder