Изборния процес в една от секциите в Бурса бе спрян, след като избирателите нахлуха вътре.

Полицията се намеси и освободи входа на секцията. Около 50 души, чакащи пред училището да гласуват, бяха натоварени в автобус и извозени към друго място за гласуване, в което чакащите били по-малко.

10 минути по-късно гласуването беше възстановено.

По-рано сутринта в същата секция полицаят, опитал се да въведе ред, бил съборен на земята от хората, опитали се да влязат вътре.

Припомняме, че в секциите в чужбина гласуването става по-бавно, след като ЦИК реши хората, които не са в списъците, да попълват декларацията си за гласуване само вътре в СИК-овете. Това доведе до образуване на две опашки от чакащи пред една и съща секция – едната за попълване на декларация, и втора – за гласуване. Причината е, че тези декларации се обработват ръчно след полагане на подпис от избирателя върху декларацията пред членовете на СИК.

В началото на изборния ден, кореспонденти на NOVA успяха да заснемат начините, по които се дават напътствия на хората как да си напишат имената на български език. Един от застъпниците в Бурса – кмет на една от общините в Бурса, откачил образеца на бюлетината, залепен пред избирателната секция и го изнесе навън с обяснението, че искал да покаже на хората каква грешка не бива да допускат. По думите му често хората пишели номера на партията, която подкрепят в местата, които са оставени за печат и така допускат грешки. Изнасянето на образец на бюлетината и документи, които са към документите за гласуване, е изрично забранено.

А опашки от избиратели в Бурса има още от 6:30 часа сутринта, включително пред Консулската ни служба в Бурса.

Източник:Нова ТВ

Снимка:ОFFNews