Великобритания започна процедурата по напускането на ЕС

Великобритания започна процедурата по напускането на ЕС

Днес премиерът на Великобритания Тереза Мей ще внесе официалните документи за започване на процедурата по напускането на Европейския съюз. С това Обединеното кралство ще тръгне по пътя на неизвестното и ще навлезе в двугодишен период на преговори с неясен край, които ще са изпитание за издръжливостта на ЕС.
Девет месеца след като британците гласуваха за напускане на блока, Тереза Мей ще осведоми днес председателя на Европейския съвет Доналд Туск в писмо, че държавата й действително напуска клуба, към който се присъедини през 1973 година.
Мей, която от началото бе противник на Брекзит, стана премиер в политическата суматоха, обхванала Великобритания след референдума на 23 юни миналата година. Премиерът разполага с две години да уреди условията по напускането, преди той да стане факт в края на март 2019 г.
Изходът от преговорите ще предопредели бъдещето на петата най-голяма икономика в света, възлизаща на 2,6 трлн. долара. Предстои да видим дали Британската столица може да запази позицията си на един от двата най-големи световни финансови центъра.
За ЕС, който вече се олюлява от поредица кризи, свързани с дългове и мигранти, отделянето на Великобритания е най-тежкият удар за последните 60 години изграждане на европейско единство.
Разкрити са части от речта, която Тереза Мей ще изнесе днес малко преди обед пред британския парламент. „Когато седна на масата на преговорите идните месеци, ще представлявам всички хора в Обединеното кралство, включително европейските граждани, на които тази страна е станала дом“, ще каже Мей пред депутатите, когато обяви формалното активиране на член 50 от Лисабонския договор.
Мей е изправена пред една от най-тежките задачи, с които се е сблъсквал премиер на Великобритания през последните години. Тя трябва да запази целостта на Великобритания на фона на подновените шотландски искания за независимост и едновременно с това да води трудни преговори с 27 страни за финанси, търговия, сигурност и цял куп сложни въпроси.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder