Астероид ще премине опасно близо до Земята

Астероид ще премине опасно близо до Земята

Астероидът 2017 GM, който беше открит едва вчера, ще премине на опасно близо разстояние до центъра на Земята – само на 16 288 км. Това информираха от екипа на обсерватория „Звездно общество- IAU А79”, като се позовават на информация от NASA.
Това означава, че отломката с размери между 3 и 6 метра ще премине днес в ранния следобед със скорост от 18 км/сек през най-горните слоеве на земната атмосфера (екзосфера). През последните часове учените положиха значителни усилия за получаване на прецизни наблюдения, които към момента показват малък шанс небесното тяло да се вреже в Земята. Възможно е обаче да застраши сателити, намиращи се на сходна височина. В момента отломката е видима само от южното полукълбо и при най-голямото сближение ще се вижда от Австралия и Нова Зеландия. Д-р Филип Фратев от обсерватория „Звездно общество – А79“ съобщи, че отдавна не е имало толкова близко преминаващ астероид, който е важно да бъде проследен, защото орбитата му е вероятно да бъде повлияна от земната гравитация и при следващи сближения да представлява по-сериозна заплаха.
Това доказва и необходимостта от продължаване на този вид наблюдения, които могат точно да определят евентуалното място на сблъсък, а от там да предотвратят евентуални жертви и разрушения.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder