Топ вести
Кметът на Видин и румънският посланик обсъдиха идеята Видин да бъде домакин на икономически форум

Кметът на Видин и румънският посланик обсъдиха идеята Видин да бъде домакин на икономически форум

Кметът на Община Видин Огнян Ценков прие извънредния и пълномощен посланик на Република Румъния у нас – Н.Пр. Йон Гъля. На срещата присъства и съветникът по културните въпроси към посолството Виктор Дедию.
По време на разговорите бяха обсъдени няколко важни теми, свързани с динамично развиващото се сътрудничество между двете съседни страни и ролята на местните власти в него. Йон Гъля отбеляза, че търговският обмен за 2016 г. между България и Румъния е голям, много добри резултати отчита в работата си Двустранната търговска камара, засилени са контактите между търговско-промишлените палати. Според румънския дипломат за развитие на икономическото сътрудничество, бизнес-партньорствата и туризма между двете държави съществен принос имат и местните власти. Той предложи да се обмисли идеята за организиране на икономически форум във Видин, в дневния ред на който да бъде включена и темата за новите тенденции в развитието на туризма. Огнян Ценков приветства предложението за такава инициатива, като подчерта, че Община Видин има опит в организирането на подобни форуми. „Връзките между хората, които живеят на двата бряга на река Дунав са традиционни, Община Видин има много добро взаимодействие с Община Калафат и ще продължим сътрудничеството в различни области като добри партньори и приятели“ – каза кметът на общината. Той запозна Йон Гъля със съвместните проекти по трансгранично сътрудничество; с богатия културен календар на Община Видин и знаковите културно-исторически паметници като средновековния замък „Баба Вида“; с осъществяването на идеи, които да привлекат вниманието на чуждестранните туристи към богатите фолклорни традиции на местното население и др.
От страна на румънския посланик бе поставен въпросът за проучване на възможностите във Видин да бъде изграден филиал на Медицинския университет от град Крайова. В тази връзка Огнян Ценков заяви, че общината е отворена за такива идеи, защото това е начин да се задържат младите хора и да се спре обезлюдяването на региона. Видинският кмет отбеляза, че благодарение на съвместните усилия на държавна и местна власт е направена стъпка в тази посока и в града ни вече има Обучителен център на Русенския университет „Ангел Кънчев“, като в скоро време ще отвори врати и филиал на висшето учебно заведение.
Негово Превъзходителство изрази удовлетворението си от срещата с кмета на Видин и добрите си впечатления от постигнатото в областта на двустранните отношения.

Община Видин

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder