Видинската художествена галерия показва „невъзпитани“ карикатури

Видинската художествена галерия показва „невъзпитани“ карикатури

„Невъзпитани“ карикатури показва изложбата „Дело 113“, която на 4 април беше открита във видинската художествена галерия „Никола Петров“. Директорът на галерията Богдан Александров обясни, че така се продължава една прекъсната традиция – през април пред видинската публика да бъдат показвани сатирични творби, карикатури и други подобни жанрове. Сега с екипа на Художествената галерия решили да възстановят тази традиция, като заложили на една много силна изложба, събрала творби на представители на т.нар. Дружество на невъзпитаните карикатуристи. На откриването на изложбата присъстваха част от „невъзпитаните“ карикатуристи – Чавдар Николов, Христо Комарницки, Алла и Чавдар Георгиеви, чиито карикатури в продължение на един месец жителите и гостите на Видин ще имат възможност да разгледат.
„Миналата година направихме една изложба, която се казваше „113“ – по повод 113-ото място на България по свобода на словото. Тази година решихме да продължим традицията и тъй като смятаме, че една от големите заслуги, за да бъдем на 113-то място по свобода на словото, според годишната класация на „Репортери без граници“, е съдебната ни система, направихме втора изложба, която нарекохме „Дело 113“, разказа Чавдар Николов.
„Няма неприлична карикатура, има неприлично поведение на политици – ние сме единствено отражение на това, което те правят“, посочи Алла Георгиева. Тя допълни, че дотогава докато политиците вършат неприлични неща, „невъзпитаните“ карикатуристи ще рисуват неприлични карикатури.
Чавдар Георгиев допълни, че в съвремието ролята на карикатурите става все по-голяма, а границата на приемливото, що се отнася до работата на карикатуриста, нараства все повече. „Ние от Дружеството на невъзпитаните карикатуристи сме посветили тази изложба на съдебната система, в която, според нас, не се случват никакви промени. Защо са необходими промени? За да може да има свободна среда, свободна конкуренция, в която да може да се работи. Ние, издавайки вестник „Прас-прес“, силно пострадахме от това, че липсва съдебна система, която може да защити свободата на словото. Защото в момента над нас се появява една цензура, която ни пречи да разпространяваме вестника си в цялата страна. Стремим се обаче поне в творчеството си да ставаме все по-свободни и тези творби са резултат от едно по-свободно мислене, което често не намира място в българската преса“, заяви Чавдар Георгиев.

Екип: „Видин Вест“

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder