В Белгия политици предлагат да отпадане на двойното гражданство

В Белгия политици предлагат да отпадане на двойното гражданство

Убедителното мнозинство на турските граждани в Белгия, подкрепили референдума за промени в конституцията на Турция, дава повод на белгийски политици да поставят на обсъждане въпроса за двойното гражданство, съобщават местни медии цитирани от БТА.

След като близо 78 на сто от участвалите в допитването турци в Белгия са подкрепили конституционните промени, представители на белгийската политическа класа изразяват мнение, че двойното гражданство трябва да бъде премахнато. По официални данни турците в Белгия са около четвърт милион и повечето от тях имат и белгийско гражданство.

Държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен използва повода, за да напише в Туитър, че се чувства насърчен в намерението си да забрани външни проповедници да говорят в неразрешени джамии в Белгия. По неговите думи точно подобни духовници са допринесли за резултата от референдума сред белгийските турци. Франкен изразява подкрепа за идеята за отнемането на двойното гражданство, първоначално изразена от депутат от партията Християндемократи и фламандци, която е в управляващата коалиция.

Премахването на двойното гражданство среща подкрепата и на председателя на най-голямата белгийска партия Нов фламандски алианс (НФА) Барт де Вевер. Той отчита, че има известни законови пречки за подобна стъпка, но ги определя като преодолими.

Източник: ДарикНюз

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder