Пирогов организира безплатни прегледи за имунен дефицит

Пирогов организира безплатни прегледи за имунен дефицит

От днес до 28 април (петък) екипът на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛСМ „Пирогов” организира кампания за безплатни прегледи и консултации на хора, които страдат или имат съмнение за имунен дефицит. Кампанията се провежда в рамките на Седмицата на имунодефицитните заболявания и отбелязването на Световния ден на имунологията – 29 април.
Денят на имунологията се определя като една от малкото международни дати на здравна тематика, който не е посветен на „борбата срещу“ конкретно заболяване, а на утвърждаване на съвременната имунология като наука и на дейностите по запазване, стимулиране и контрол на защитните сили на организма.
Тази година Световният ден на имунологията е посветен на имунодефицитните състояния като причина за възникване на алергичните състояния при възрастни и деца. Както е известно, имунната система е първата бариера срещу навлизането на патогенни микроорганизми (вирусни, бактериални, гъбични) в организма на човека. Тя е отговорна и за изграждане на специфична защита срещу някои собствени патологични клетки и молекули, предизвикващи зачестилите напоследък автоимунни заболявания. Тези промени в имунната система са причина за първични (вродени) или вторични (придобити) имунодефицити, а също и за свръхчувствителност от бърз или от забавен тип, изразена най-често с алергични прояви.
По думите на проф. д-р Фани Мартинова, координатор на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология в „Пирогов“, всеки пациент може да се ориентира дали той или детето му се нуждаят от имунологична консултация по наличието на един или няколко от 10-те критерия за наличие на вроден имунен дефицит, определени от Европейската федерация на имунологичните дружества (EFIS).
Тези критерии включват:
– честите възпалителни заболявания на ушите (четири или повече отита за една година);
– две или повече сериозни инфекции на синусите за година;
– приложението на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект;
– прекарани две или повече пневмонии в рамките на година;
– забавено физическо развитие при новородени и малки деца;
– рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи;
– персистираща кандидоза (упорита млечница) на устната кухина или кожна гъбична инфекция;
– необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за лечение на инфекцията;
– две или повече инфекции на вътрешни органи, включително сепсис;
– данни за наличие на първичен имунен дефицит в семейството.
„За съжаление, у нас пациентите с вероятен имунен дефицит трябва да извървят дълъг път, за да получат необходимата консултация при клиничен имунолог. Личните лекари знаят основните признаци за наличие на имунни дефицити и могат да преценят, че често боледуващите се нуждаят от имунологична консултация, но те нямат право да изпратят пациента директно към клиничен имунолог. В зависимост от проблема го насочват към съответния специалист по ревматология, алергология, белодробни, вътрешни или УНГ-болести. Той от своя страна може да даде направление за клиничен имунолог. Такъв е пътят, определен от НЗОК. В специализираните имунологични лаборатории на университетските болници пациентите могат и директно да се изследват, но ако нямат направление от специалист – трябва да заплатят“, обяснява проф. Мартинова.
Проф. Мартинова споделя също, че редът е сложен и дори парадоксален, защото според нея – клиничните имунолози са хората, които трябва да преглеждат, изследват и назначават лечение на пациента, но в действителност – те не могат да извършват тази дейност, тъй като не работят директно със Здравната каса. „Поради дългата процедура пациентите често се отказват да извървят пътя докрай. Обикновено идват при нас по препоръка на свои близки… Най-често специалисти по УНГ болести търсят нашата консултация и изпращат деца. Колегите от другите специалности го правят много рядко“.
В седмицата на имунодефицитните състояния в „Пирогов“ безплатни прегледи и консултации ще предоставят проф. д-р Фани Мартинова, д.м.н. координатор на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, (от 24 до 26 април) и от д-р Румяна Дренска, д.м. – началник на лаборатория по клинична имунология (от 24 до 28 април).
Всички желаещи безплатен преглед или консултация могат да се включат в кампанията след предварително записване на тел. 02/91 54 311.
Прегледите ще се извършват всеки ден от 8 до 13 ч. в рапортната зала на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, която се намира в двора на УМБАЛСМ „Пирогов“ – бул. „Тотлебен“ № 21 (III етаж над Клиника по гнойно-септична хирургия). Кампанията не включва провеждане на имунологични изследвания, които при необходимост се заплащат допълнително.

Източник: Мениджър news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder