Рок на гъдулки и фолклор на соло китара ще звучи на „Напеви от Северозапада“

Рок на гъдулки и фолклор на соло китара ще звучи на „Напеви от Северозапада“

Група ETNOTIX ще е гвоздеят в програмата на Деветия национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. Концертът й ще започне в 16.15 ч. на 28 април в Младежкия дом. Нестандартната формация ще излезе на сцената непосредствено след конкурсната програма на раздел „Народно пеене“, докато журито обсъди присъждането на наградите. Концертът е с вход свободен.
„Предпочетохме тази година да поканим точно ETNOTIX, защото те са ново явление за българската музикална култура и пресъздават фолклора по модерен начин. Творческият експеримент на ръководителя на ансамбъл „Чинари“ Асен Павлов и композитора Ангел Добрев прави фолклора атрактивен за младите хора. До момента на сцената на конкурса ни са гостували групи за автентичен фолклор от нашия край и ансамбли за обработен фолклор. Сега ще покажем нещо различно и нестандартно на децата, участващи в конкурса, и на почитателите на народното творчество в Монтана“, аргументира избора си Асен Асенов, директор на Младежкия дом, който организира конкурса за народни певци, инструменталисти и танцьори.
Група ETNOTIX е квартет гъдулки, вокал, перкусии и соло китара. В репертоара на формацията са включени както традиционни фолклорни произведения, така и съвременни версии на българска основа, а също и хитови пиеси от световната класика, поп и рок музика, които звучат въздействащо и оригинално. Премиерата на ETNOTIX бе преди 3 г. в спектакъла „Траките“, където те изпълняват музиката към Първа легенда – „Орфей и Космосът“.
Деветото издание на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ ще бъде открито в петък в 9,45 ч. В първия ден на сцената на Младежкия дом ще се съревновават участниците в раздел „Народно пеене“. В събота – 29 април, след 9,00 ч. в Голямата зала ще тече емоционалното надиграване на танцовите състави. След 9,45 ч. в Заседателната зала ще свирят пред журито младите инструменталисти, избрали да изучават кавал, гайда, гъдулка, тамбура и техните оркестри. В 12,30 часа ще започне концерт на ТА „Младост“.
За участие в конкурса „Напеви от Северодапада“ се очаква в Монтана да пристигнат близо 800 деца и младежи от 22 населени места, които ще се съревновават за наградите. Най-престижната от тях е Приз на Кмета на община Монтана Златко Живков, който е и патрон на конкурса „Напеви от Северозапада“. До момента видеозаписи на свои изпълнения са изпратили и българчета от Германия, Испания и САЩ.

Екип: „Видин Вест“

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder