Топ вести
Девическа нещотворителница Тайните на българската шевица, запазени и предавани през поколенията

Девическа нещотворителница Тайните на българската шевица, запазени и предавани през поколенията

Девойки на възраст от 14 до 16 години, ученички в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Видин, направиха първите стъпки в пъстрия, уникален и пълен със символика свят на традиционните български шевици. Водач на момичетата в това любопитно пътешествие беше Диана Димитрова, всепризната майсторка на българските шевици. Тази среща на две поколения се случи по повод 29 април – Европейски ден на солидарността между поколенията, а организатор на инициативата, оригинално наименувана Девическа нещотворителница „Деликатни, пъстри и загадъчни – по младежки свежи“, беше Народно читалище „Ахинора – 2003“. Не беше случайно и мястото, където се проведе Девическата нещотворителница – новооткрития Център за обучение, изкуство и култура към Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, където самата атмосфера предразполага към творчество.
Среща на различни поколения, събрани от общата цел: да бъдат запазени, продължени и развити традициите, завещани от нашите майки и баби – така организаторите обобщиха замисъла на инициативата. „Искаме да срещнем поколението на г-жа Диана Димитрова с младите момичета и да ги спечелим за каузата да продължат нейното дело. Искаме в някаква степен да възродим и духа на Възраждането, когато учителките са задавали задачите и са работели с момичетата и девойките на седянки, около огнища, в една по-топла връзка между поколенията“, посочи Ели Цветанова, преподавателка в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“. Тя допълни, че целта е младите да научат за символиката и смисъла на цветовите съчетания и фигурите от традиционната шевица, като бъде прокаран и мост към настоящето, като девойките видят съвременните приложения на ръчната бродерия. „Ако нашите майки и баби са бродирали карета, тишлайфери и т.н., то сега г-жа Димитрова показва декопаж, работа върху фаянсови плочки, картички, великденска и коледна украса – приложенията на бродерията са безброй, въпросът е да имате богата фантазия“, заяви Ели Цветанова.
Диана Димитрова обясни, че желанието й е да научи момичетата и девойките на умение, което ще им е наистина полезно. Защото овладеят ли изкуството на бродерията, те ще знаят, че винаги ще могат да направят ръчно изработен подарък-уникат, да направят неповторима украса за всеки празник или просто да превърнат дефекта на своя любима дреха в ефект.
Пред участничките в Девическата нещотворитеница Диана Димитрова сподели, че когато е правила първите си в стъпки в ръчната бродерия, изборът не е бил кой знае колко богат – по магазините не се продавали толкова много схеми и модели. Сега, обаче, изборът наистина е много богат, както девойките имаха възможност лично да се убедят от многобройните предмети, които майсторкяата на бродерията беше донесла – като се започне от избродирани тениски, мине се през картички и украшения и се стигне до брошки, покрити с красива фина бродерия. Предмети, показващи разнообразието на изкуството бродерия и имащи за цел да запалят в девойките искрата на желанието на свой ред да сътворят подобна красота.


Участничките в Девическата нещотворителница получиха схеми, конци и основи за бродерия (панама), за да ушият своите първи бродерии. „Избрах на това първо занятие да изработим нещо, което е много характерно за българската шевица – петлето. Правило се е върху ризките на младите момчета – с пожеланието те да бъдат силни и напети като петли. Тази година е и Годината на червения петел, което е още една причина да смятам, че ще е подходящо всяка от вас да си избродира едно петле“, обясни Диана Димитрова на своите ученички.
В началото на занятието повечето от момичетата споделиха, че никога не са бродирали, само две-три разказаха, че са шили с кръстат бод, но много отдавна. Може би и затова девойките до една с усърдие сведоха глави над ръкоделията, опитвайки се да следват указанията на Диана Димитрова. И така бод след бод да научат тайните на едно изкуство, което българските жени предават от поколение на поколение та чак до днес.

Инициативата е реализирана по проект по Програма „ДЕТСКО И МЛАДЕЖКО РАЗВИТИЕ, ОСНОВАВАЩО СЕ НА СИЛНИТЕ СТРАНИ НА ДЕТЕТО”, финансиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

НЧ „Ахинора-2003“ – Видин

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder