Суперваксина срещу грипа тази есен

Суперваксина срещу грипа тази есен

Новата четиривалентна ваксина срещу грип, ще бъде пусната за предстоящия есенно-зимен сезон, съобщиха от Българското дружество по иновативна медицина на семинар, посветен на европейската седмица на имунопрофилактиката.
Националният консултант по епидемиология на имунизационните заболявания от ВМА доц. Андрей Галев заяви, че ваксината е иновативна и осигурява по-широка защита от грип. Препаратът ще действа срещу щамове на четири грипни вируса (A/Michigan, A/Hong Kong, B/Brisbane и B/Phuket).
България е една от първите държави в Европа, които ще осигурят възможност населението й да се ваксинира. По данни на Националната референтна лаборатория по грип и Националния център по заразни и паразитни болести у нас през последния грипен сезон – 2016/2017 г., от грип и остри респираторни заболявания са заболели около 1 750 000 души.
В същото време ваксинацията, която е доброволна, обхваща всяка година едва 2% от хората. По данни на СЗО ежегодните грипни епидемии разболяват до 30% от децата и до 10% от възрастните. Ваксинопрофилактиката е много важна за намаляване на употребата на антибиотици, към които се наблюдава резистентност в световен мащаб, предупреждават специалисти.

Източник: Darik News

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder