Фестивал на автентичната култура се провежда в Монтана

Фестивал на автентичната култура се провежда в Монтана

Автентична музика, танци и облекло представят в Монтана самодейни трупи от България и Румъния. Фестивалът, в който участват близо 180 души от двата бряга на река Дунав бе открит от кмета Златко Живков.

Събитието се провежда на открито в центъра на Монтана и представя традиции от Северозападна България и граничния окръг Долж в Румъния. Участниците във фестивала са избрани с гласуване в интернет на създаден за целта сайт. В него са качени 166 видеоматериала с обреди, занаяти, селски събори, народни танци, песни и национална кухня. Най-много гласове събира хорото – „Ситната” от село Бързия – 7476, следва ритуалът „Трошене на уруглица” – село Боровци с 7393 гласа.

Трансграничният проект се изпълнява от Сдружение „Регионални партньорства за устойчиво развитие – Видин“, Агенцията за регионално развитие и Бизнес център 2000 – Монтана в партньорство Cross Border Association E(quilibrum) Environment (C.B.A.E.E), Крайова.
Освен в Монтана фестивали на автентичната култура ще има във Видин и в Крайова.

На територията на областите Видин и Монтана в България и окръг Долж в Румъния има над 800 населени места, в които хората съхраняват и препредават с любов и постоянство старите обичаи. В повечето случаи става въпрос за местна самодейна група, изпълняваща типичен за региона фолклор, занаятчии, изработващи продукти по неподправена технология, майстори на плетива, изделия за бита и всякакви дейности, предавани поколения наред в едно семейство. Традициите, занаятите, обичаите и таланта във всяко село се отличават с автентичност и оригиналност в различните си елементи, типични само за региона. И въпреки характерните си особености в тях има много общи детайли, които ни свързват.

Източник: ДарикНюз

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder