317 проверки е извършила Здравната каса в област Видин през 2016 г.

317 проверки е извършила Здравната каса в област Видин през 2016 г.

През 2016 година в Районна здравноосигурителна каса – Видин са стартирали процедури за прекратяване на три сключени договора – с две аптеки, в Кула и във Видин, и с лекар специалист, съобщиха от институцията. „Договорът с аптеката в град Кула е прекратен по сигнал на здравноосигурено лице. И в двата случая става въпрос за това, че хората не са обслужвани от магистър-фармацевт – когато се взимат лекарства по Здравна каса, с рецептурна книжка, задължително хората би трябвало да се обслужват от магистър-фармацевт“, обясни Десислава Петрова, експерт в РЗОК – Видин. Тя допълни, че третият договор, по който върви процедура за прекратяване, е в специализираната медицинска помощ – става въпрос за индивидуална практика на лекар специалист. Съобщава се за дейност, която се отчита към Здравната каса, но не е извършена, затова е стартирана процедура по прекратяване на договора, поясни Петрова.
За периода 01.01.2016 г. – 31.12.2016 г. са извършени общо 317 проверки. Извършените проверки по сигнали и жалби са 2 броя проверки, които са основателни и са наложени съответните санкции и глоби на изпълнителите на медицинска помощ – едната от жалбите е именно във връзка с аптеката в Кула, посочи Десислава Петрова. С установени суми за възстановяване са завършили 35 проверки, става ясно от отчета на РЗОК – Видин за 2016 година.
„Конкретно за стоматолозите бих искала да обърна внимание, тъй като най-често през миналата година получавахме жалби срещу стоматолози и то тези данни се оказват основателни. Става въпрос за дейност, която се отчита към Здравната каса, а реално не е извършена – най-честите примери са при нас идват родители, установили, че е отчетена стоматологична помощ, извършена на децата им, а реално те не са ги водили при съответния зъболекар“, отбеляза Десислава Петрова.
Най-честите нарушения, констатирани при финансови проверки през 2016 г. са: неоснователно заплащане на потребителска такса; нарушаване на установените изисквания за работа с медицинска или финансова документация; липсва епикриза; не са вписани придружаващите заболявания; липса на подпис на лекар/пациент; непопълнени реквизити в епикриза; нарушения, свързани със спазване на задължителния минимален болничен престой.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder