Доналд Тръмп: Има възможност да влезем в голям конфликт със Северна Корея

Доналд Тръмп: Има възможност да влезем в голям конфликт със Северна Корея

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че е възможно да се стигне до голям конфликт със Северна Корея заради ядрените и ракетните й програми, но обяви, че предпочита спорът да се реши по дипломатически път.
„Има възможност в крайна сметка да влезем в голям, голям конфликт със Северна Корея. Напълно“, заяви президента преди навършването на 100 дни от началото на неговото президентство утре.
Доналд тръмп съобщи, че иска мирно да реши кризата, която тормози няколко американски президенти. Той и неговото правителство наблягат на този метод, като подготвят различни нови икономически санкции и същевременно не изключват военния вариант.
„Много бихме искали да уредим нещата по дипломатически път, но това е доста трудно“, каза той.
По думите му Северна Корея е най-голямото му глобално предизвикателство.
Тръмп похвали китайския президент Си Цзинпин за съдействието на Пекин в опитите за обуздаване на Северна Корея. Двамата лидери се срещнаха във Флорида този месец.
„Вярвам, че той полага сериозни усилия. Със сигурност не иска да има размирици и смърт. Не иска да вижда това. Той е добър човек“, каза Тръмп.
По негово мнение президентът на Китай „би искал да може да направи нещо, вероятно е възможно да не може“.
Доналд Тръмп отхвърли идеята на тайванската президентка Цай Ингвен за нов телефонен разговор между него и нея, като каза, че не иска да създава проблеми, когато Китай, изглежда, помага в усилията за обуздаване на Северна Корея.
Американският президент каза, че иска Южна Корея да плати за американската система за противоракетна отбрана ТААД, която според него струва около 1 милиард долара.
Той заяви, че възнамерява да предоговори или да прекрати споразумението на САЩ за свободна търговия с Южна Корея заради значителния търговски дефицит със Сеул.
Тръмп каза, че обмисля да добави посещения в Израел и Саудитска Арабия към пътуването си в Европа следващия месец, като подчерта, че иска да бъде постигнат мир между израелците и палестинците.
Той се оплака, че Саудитска Арабия не се отнася справедливо към САЩ и че Вашингтон губи „огромно количество пари“, за да защитава кралството.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder