Близо 2,5 млн. лв. са предоставени на 13 културни института за ремонт

Близо 2,5 млн. лв. са предоставени на 13 културни института за ремонт

Около 2,5 млн. лв. от средствата за капиталови разходи са предоставени на 13 културни института за ремонт на техните сгради. Това е една от добре свършените работи от екипа на Министерството на културата по време на служебното правителство, каза на пресконференция днес министър Рашко Младенов.
Между сградите, които ще бъдат ремонтирани, са Русенската опера, която е в отчайващо състояние, макар че е ремонтирана основно преди пет години, Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ и Музикалният театър, който е в чудовищно състояние по думите на Младенов.
„За трите месеца на мандата си бях оперативен работник, който се стараеше да решава проблеми, без да има парламентарен или партиен гръб – където колкото можеше да се помогне на културните институти“, каза Младенов.
Министъра смята за свой принос, че е обявил конкурси за директори, бавени с години, но е разочарован от липсата на интерес, въпреки големия шум около тях.
Рашко Младенов съжалява, че по юридически причини не е могъл да помогне на някои закъсали финансово културни институти, въпреки наличието на пари. Затова пък е доволен от предложената промяна в методиката на финансиране на сценичните изкуства, приета добре от директорите. В основата й е премахването на критерия за брой продадени билети. За всеки отделен театър, опера и т.н. ще се направи анализ за последните три години и според мястото му, репертоара, интереса на зрителите и други критерии ще се определи годишна сума, която ще дава възможност за спокойна работа на трупите. Министърът се надява методиката да се доизработи и да се прилага.
Между успехите на екипа е организирането на конкурсни сесии за субсидии за независимите театри, работата по културната програма за Българското председателство на ЕС, включително с ангажирането на заети за години напред наши световни звезди за концертите в столицата ни и Брюксел, осигурени са също средства за наема на „Арена Армеец“ за юбилейните концерти на „Щурците“ и ФСБ.
„Има занемарени с години проблеми – от шест години се прави Национална стратегия за културата, Законът за филмовата индустрия е пълен с недостатъци, не е решен и въпросът за една каса в Балчик – за „Двореца“ и за Ботаническата градина, въпреки че много пъти заинтересованите страни се събирахме и през тези три месеца в Министерството на културата“, каза Младенов. Той добави, че няма да се откаже от казуса с Балчик и ще продължи да работи за решаването му дори и след като не е министър. Младенов съобщи в отговор на въпрос, че през мандата му не е променен статутът на нито една сграда – паметник на културата, не е имало и такива искания.
Законови са пречките и за превеждането на парите за „Пловдив – Европейска столица на културата-2019“, но съм сигурен, че това ще е един от първите въпроси, които ще реши следващото правителство, каза Младенов в отговор на въпрос.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder