С какво да запомним 2 май

С какво да запомним 2 май

• На днешната дата Българска православна църква отбелязва празника на Свети Цар Борис-Михаил Покръстител. Празникът е започнал да се празнува в Средновековието, но няма писмени доказателства за точното начало. Датата 2-и май не е случайна, на този ден през 907-ма година умира цар Борис Покръстител, един от най-великите български царе. Днес е Борисовден. Да почерпят Борис, Боряна, Борислав.

• На 2 май 1876г. (на 20 април по стар стил) Георги Бенковски обявява преждевременно началото на Априлското въстание. Избухва преждевременно в Копривщица и е организирано от Гюргевския революционен комитет . Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и завършило с военен неуспех, постига друга своя основна цел – политическата, тъй като народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и особено в Русия.

• На 2 май 1925 г. – В България със закон е създадена жандармерия с численост 6 800 души. Жандармерията или вътрешни войски е вид сили за сигурност. Тези сили се използват за поддържане на обществения ред, но имат военна организация, поради което са определяни като военни сили, натоварени с полицейски функции. Служителите на жандармерията се наричат жандармеристи (рядко жандарми).

• На 2 май 1933 г. – Съобщено е за появата на Чудовището от Лох Нес.
Неси (известно и като чудовището от Лох Нес) е легендарно същество, което според преданието, живее в голямото ледниково езеро Лох Нес в Шотландия. Съвременният интерес към чудовището датира от 1933 г., когато няколко души уверяват, че са го видели. Засега няма сигурни данни, относно това съществува ли реално това животно или не и за неговите класификация и вид, ако има такова. Според една от версиите Неси е воден динозавър, например плезиозавър. Други предположения са, че Неси е гигантска змиорка или есетра, както и че може да е примитивно китообразно с дълга шия или огромен тюлен; според други то не е отделно животно, а плътен пасаж риби, който изглежда и се движи, като грамаден звяр.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder