Предложение за ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители внася в НС омбудсманът

Предложение за ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители внася в НС омбудсманът

Мая Манолова – омбудсман на България, както и представители на неправителствения сектор внесоха в Народното събрание законодателни промени за ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители, монополите и фирмите за бързи кредити.
По думите на омбудсмана причината са стотиците жалбите на граждани, постъпили при нея от началото на годината досега. В тях гражданите сезират за злоупотреби, произвол и некоректни практики с продадени на безценица имоти, осъдени хора без тяхното знание, драстично завишаване на дългове заради високи лихви.
На народните представители ще бъдат предложени два варианта за промяна в уведомяването на задлъжнелите лица. Друг голям проблем, който се среща в жалбите – длъжникът иска да плати, съгласен е, че дължи сумата, но в момента няма възможност за това.
Сред предложенията са да се даде право на длъжника да обжалва оценката на недвижимия имот, който е изложен на публична продан, да бъде намалена първоначалната вноска за спиране на съдебно изпълнение и не на последно място – да се намалят таксите, които събират частните съдебни изпълнители.
Още преди сформирането на новия парламент от БСП и от ГЕРБ обещаха да подкрепят омбудсмана.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder