На 5 май…

На 5 май…

На 5 май светът отбелязва Международния ден на акушерката. Професионалният празник е учреден през 1991г. по инициатива на Международната конфедерация на акушерките ( ICM). Идеята на празника е да насочи общественото внимание към значимостта на акушерската професия в световен мащаб.
Акушерка е сравнително ново понятие, от времето, когато раждането на децата постепенно се пренася от дома на родилката в болницата.
По-старото понятие, използвано в България и в другите славянски страни е баба, което не се покрива с другото разбиране за баба (на внуци) и няма връзка с възрастта на жената. Понятието баба – синоним на акушерка, до такава степен е останало трайно в езика, че и до днес Денят на родилната помощ продължава да се нарича Бабинден.
Съвременната акушерка е медицинско лице с образование, характерно за медицинската сестра, но с квалификация в областта на акушеството и гинекологията. Образованата акушерка е въведена като длъжност у нас още през 19 век. Известен преходен период от време в България акушерката е обслужвала раждащите жени у дома им или на мястото, където е започнало раждането.
След Втората световна война става задължително раждането да се осъществи в болнично заведение. У нас от 1951 г. Денят на родилната помощ се чества на 21 януари, а през последните години на 8 януари.
Повече от 50 държави по света обаче отбелязват официално празника на акушерката на 5 май.

5 май е и Международният ден за протест на хора с увреждания. На този ден хората със сензорни, физически, интелектуални и психични проблеми издигат глас за по-достоен живот. Отбелязва се от 1992 г. по инициатива на Европейската мрежа за независим живот (ENIL).

На днешният ден отбелязваме и 199 години от рождението на Карл Хайнрих Маркс – германски философ, социолог, политикономист, политически журналист, обществен деец и идеолог. Описван като една от най-влиятелните личности в историята на човечеството. Известен е като един от най-видните критици на капитализма. Във философията формулира диалектическия и историческия материализъм, в икономиката – теорията за принадената стойност, а в политиката – теорията за класовата борба. Възгледът му за развитието на историята като резултат от класовата борба, в която едрият капитал и пролетариатът са антагонистични сили, е основно положение в марксизма – идеология, възникнала на базата на неговите учения.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder