Топ вести
9 май – Ден на Европа и Ден на победата

9 май – Ден на Европа и Ден на победата

Денят на Европа е посветен на мира и обединението в Европа. Той е познат също като Деня на Шуман, възпоменавайки Декларацията на Шуман на френския министър Робер Шуман. В своя реч на 9 май 1950г. в Париж Робер Шуман (френски външен министър по това време) споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз. Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. 9 май се чества в различни форми в повечето държави – членки на ЕС и кандидат-членки на ЕС, като Турция. Поради политическия характер на този ден, той се използва като възможност да се информират хората за ЕС и да се говори в подкрепа на европейската интеграция.
9 май съвпада с Деня на победата, краят на Втората световна война в Европа, който се чества в бившия Съветски съюз и в Руската федерация. В Западна Европа денят на победата над фашизма се чества на 8 май. Причината за разликата в датата е разликата в часовото време – късно вечерта на 8 май Уинстън Чърчил и Хари Труман обявяват края на войната в Европа (ранните часове на 9 май по московско време).
На 9 май 1945 г. в Берлин началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел отделно подписва германската капитулация само с СССР. “Отново над Европа ще се развява великото знаме на свободните народи и мира между народите”, се казва в обръщението на Сталин към неговите сънародници по този повод.
Честит празник!

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder