5 млн. лева ще ни струва изхранването на емигрантите

5 млн. лева ще ни струва изхранването на емигрантите

Държавна агенция за бежанците (ДАБ) е обявила обществена поръчка за доставка на хранителни продукти на едро за нуждите на настанените бежанци в четири центъра у нас.
Става въпрос за бежанските центрове в Харманли, с. Баня, община Нова Загора, както и за тези във Военна рампа и кв. „Враждебна“ в столицата. Стойността на поръчката е малко над 5 млн. и 200 хил. лв., а срокът за изпълнение е до 31 януари 2018 г.
Припомняме, че още в началото на бежанската вълна Агенцията за бежанците изпита сериозна трудност с изхранването им. В началото на 2015 г. дори се наложи армията да помага, военните поеха грижата за над 4000 бежанци. Голяма помощ оказаха и неправителствени организации като „Каритас“, както и доброволци, които изпращаха храна в лагерите. През изминалата година търгът за храна се провали няколко пъти заради нарушения на процедурите и обжалване на фирми пред КЗК. За да не останат бежанците без прехрана, от ДАБ дори поискаха от Агенцията за обществените поръчки предварително изпълнение на част от поръчката. По-късно стана ясно, че ДАБ е изхвърлила продукти за около 800 хил. лв. като неупотребими. От началото на тази година се наблюдава спад на задържаните у нас мигранти, както и на тези, които се настаняват в центровете, което обаче не влияе на решението на агенцията да поръча храна за над 5 млн. лв. Сред продуктите, които ДАБ търси да купи, са брашно, макарони, грис, милинки с извара, кифли с мармалад, баница, както и детски и бебешки храни. Сред продуктите не липсват и традиционните за Близкия изток арабски питки, арабска леща и нахут. Някои храни все пак ще бъдат в консерва – скумрия, пиле, боб, паприкаш, грах и други. Любопитното е, че количествата изглеждат много сериозно. Например киселото мляко трябва да е 190 тона. Прясното – 127 хил. литра. Количеството подправки също е голямо. Пресният копър ще е тон и половина, магданозът – също. Червеният пипер, който ДАБ ще купи, е „само“ тон, кимионът – 480 кг, колкото е и сухата чубрица. Впечатление прави и броят на яйцата, които ще бъдат закупени – 635 000 бр. Те ще бъдат достатъчни за 211 666 порции омлет, ако бежанците предпочитат да похапват омлета с 3 яйца. В поръчката има още портокали, мандарини, тиквички, маслини, безглутеново олио и още, и още. Любопитното е, че Агенцията за бежанците си е запазила правото да поръчва повече и/или по-малко от прогнозните количества. Крайният срок за подаване на оферти за обществената поръчка е изтекъл на 18 април.
„Кулинарните“ поръчки на ДАБ обаче не приключват с храната. С друг търг агенцията иска да купи прибори за хранене за еднократна употреба, включваща 8 вида артикули. Тук цената е „само“ 235 хил. лв. С поръчката агенцията ще закупи 1 716 000 бр. пластмасови лъжици, 1 656 000 бр. вилици, над милион и половина броя кутии с прикачен капак, пластмасови пликове и други.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder