Топ вести
141 години от смъртта на Георги Бенковски

141 години от смъртта на Георги Бенковски

На 12 май 1876 година при засада в Тетевенския Балкан е убит Георги Бенковски.
Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843 година. В църковния регистър е записан като Гаврил Груев Хлътев. Той е един от основните организатори на Априлското въстание, което избухва през 1876 година. Георги Бенковски е ръководител на IV Революционен окръг и водач на прочутата Хвърковата чета. Той организира над 200 души в конен отряд, който допринася за развитието на Априлското въстание. Георги Бенковски вярва в идеята за свободна България и допринася за извоюването на независимостта на българската държава.
По време на обявяването на Априлското въстаниенв Копривщица, Бенковски е в Панагюрище заедно с повечето други апостоли. Когато разбира, че в Копривщица вече се бият, той обявява въстанието и в Панагюрище, след което бързо сформира чета и тръгва да вдига и околните села. Хвърковатата чета, с която неуморно обикаля целия регион и успява да мобилизира и мотивира много въстаници, играе централна роля във военните действия на въстанието. Към четата се включват даже шестима хървати от Далмация и един немец, които работят на жп станцията в Белово. Единият от тях, Стефан-Далматинеца, е последният им байрактар.
След жестокото потушаване на бунта в Панагюрския регион, Бенковски и четата се отправят към Тетевенския балкан, където на 12 май след предателство от страна на дядо Въльо пада в река Костина, пронизан от куршума на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder