Във видинската болница отличиха „Медицинска сестра на 2016 г.“

Във видинската болница отличиха „Медицинска сестра на 2016 г.“

По цял свят 12 май се чества като Международен ден на сестринството. Датата не е избрана случайно – на тази дата е родена Флорънс Найтингейл, медицинската сестра, която прави революция в здравеопазването, като първа поставя основите на съвременното сестринство и го прави наука. По случай празника, за първа година в МБАЛ „Света Петка“ – Видин организираха церемония по за отличаване на „Медицинска сестра на годината“. На церемонията бяха връчени отличия в няколко категории, като наградените медицински сестри са определени на база на анкети, попълвани от техни колеги – медицински специалисти и служители в болницата, както и от пациенти на лечебното заведение и техни близки.
Носителка на титлата „Медицинска сестра на 2016 година“ стана Даниела Борисова, медицинска сестра в Отделени по кардиология с 25-годишен стаж. „Всичко, което съм постигнала, е благодарение на целия екип на Отделение по кардиология, на ръководството на болницата, на колегите от всички отделения и на всички звена, които постоянно оказват съдействие и подкрепа в нашата дейност“, заяви Даниела Борисова след церемонията.
Но освен че 12 май е повод да изкажем признателност и да засвидетелстваме уважение към медицинските сестри, това е и ден, в който е добре да погледнем и към тежките условия, в които те работят. За трудностите, с които медицинските сестри всекидневно се сблъскват, разказа Диана Богомилова, председател на Регионално дружество на Българска асоциация „Професионалисти по здравни грижи“. Тя беше категорична, че българските медицински сестри са героини и не само на 12 май, а всеки ден трябва да благодарим на тези от тях, избрали да не напускат България и да останат в тази професия. „Те работят почти денонощно – тези жени са и майки, и домакини и въпреки това се справят и останаха в тази държава при тези нелеки условия на труд“, заяви пред журналисти след церемонията Диана Богомилова, която беше и една от наградените.
Богомилова е медицинска сестра с 30 години стаж, прекаран изцяло в Неврологичното отделение на видинската болница, където, според нея, от 20 години не са постъпвали млади медицински сестри. Същевременно огромна част от завършващите специалността веднага след дипломиране заминават за чужбина, като причината за това е предимно финансова – на много места заплатата на една медицинска сестра не е много по-висока от трудовото възнаграждение, което получава една метачка на улицата. Затова на професионалния празник Даниела Богомилова си пожела да не е далеч времето, когато тежкият, но жизненоважен труд на медицинските сестри в България ще бъде подобаващо оценен и във финансово изражение.

Екип: „Видин Вест“

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder