Топ вести
Предпремиерно: Набелязват стъпките за филиала на Русенски университет във Видин (видео)

Предпремиерно: Набелязват стъпките за филиала на Русенски университет във Видин (видео)

От ръководството на учебното заведение се надяват и на студенти от Сърбия.

Днес във Видин на работно посещение бяха представители на Академичното ръководство на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Повод за визитата бе разкриването във Видин на филиал на Русенския университет, което стана факт на 3 май с решение на Министерския
съвет. Целта на посещението беше започване на стъпки за популяризиране на новата структура, както и обсъждане на въпроси, свързани с материално-техническата обезпеченост на на филиала.
В рамките на работната програма в Конферентния център на Областна администрация се проведе пресконференция, в която участие взеха народните представители от Видин Владимир Тошев, Цветан Топчиев и Росен Живков, кметът на община Видин Огнян Ценков, председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, областният управител Албена Георгиева, както и Момчил Станков, в чийто мандат като областен управител започна да функционира Обучителният център на Русенския университет. От страна на Академичното ръководство на РУ „Ангел Кънчев“ в пресконференцията участваха ректорът проф. Велизара Пенчева, заместник-ректорите Пламен Кангалов и Пламен Даскалов и председателят на Обществения съвет на университета и председател на Общински съвет – Русе проф. Христо Белоев. На пресконференцията представителите на местната и държавната власт, от една страна, и на Академичното ръководство, от друга, заявиха ангажимент и занапред да работят заедно за развитие и укрепване на новосъздаденият филиал.
„Вярвам, че този проект, който започнахме, ще успее да развие Видин и защо не след 10 години да говорим и за университет на Видин. Оттук нататък предстоят много дейности – предстои ни да приемем стратегическия план за развитие на филиала, предстои ни да развием кадри, но постепенно нещата ще се случват“, заяви на пресконференцията ректорът проф. Велизара Пенчева. На въпрос на журналисти, тя коментира и въпросите за материално-техническата и кадровата обезпеченост на филиала. „През изтеклата учебна година Обучителният център провеждаше обучението си в сградата на Професионална гимназия „Васил Левски“ – изключително съм благодарна на директорката на училището. Надявам се, че в следващата учебна година бихме могли да продължим там и в същото време да започнем да градим база. Обсъждаме варианти с кмета и неговия екип за възможности. Надявам се, че за няколко месеца ще успеем да си създадем план за действие по отношение на ремонтните дейности и по отношение на оборудването, което ни е нужно“, обясни проф. Пенчева. „Русенският университет има 420 висококвалифицирани преподаватели, така че не е проблем да отделяме част от тях за обучението на студенти във Видин. В началото при всички положения ще търсим хонорувани преподаватели – в първи и втори курс студентите изучават общообразователни дисциплини като математика, чужд език, физика, химия и бихме могли да търсим от Видин преподаватели, като постепенно ще се създава екип“, подчерта тя.
По отношение на сградата база, кметът Огнян Ценков обясни, че има яснота коя сграда може да бъде предоставена за нуждите на филиала. „Във връзка с оптимизация на училищната мрежа и сливането на Основно училище „Отец Паисий“ и Средно училище „Христо Ботев“, като приемник става основното училище, има възможност сградният фонд на училище „Христо Ботев“ да бъде предоставен за учебно-материална база на Русенския университет“, обясни видинският кмет.
След пресконференцията се проведе работна среща с участието на държавни и местни институции, включително кметове на общини в областта, и представители на бизнеса – така беше даден и старт на кампанията за набиране на студенти за филиала във Видин на Русенския университет. Специалностите, по които започва обучение от новата академична година в новосъздадения видински филиал, са „Земеделска техника и технологии“, „Машинно инженерство“, „Електроника“, „Технология и управление на транспорта“, „Индустриален мениджмънт“ и „Компютърни науки“, както и в дистанционната форма на обучение в специалност „Бизнес мениджмънт“.
При посещението си във Видин представителите на Академичното ръководство на РУ „Ангел Кънчев“ също така посетиха и разгледаха и базата на СУ „Христо Ботев“.
Визитата на Академичното ръководство даде възможност на Елена Станева, една от настоящите студентки на структурата на университета във Видин, да благодари за предоставяното качественото обучение. Елена Станева, която изучава специалност „Електроника“, сподели, че тъй като в момента децата й са ученици, удобна възможност за продължаване на собственото й образование е бил именно Обучителният център на Русенския университет. „Изключително съм доволна – високо ерудирани преподаватели, загрижени, отговорни, разбиращи, които с всичко ни помагат“, сподели тя. А към бъдещите студенти съветът и беше: „Ако имате възможност, запишете се и вие – отлично е!“.

Екип: „Видин Вест“

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder