Топ вести
АПИ ще строи „златен“ път до Сърбия

АПИ ще строи „златен“ път до Сърбия

Над 2,3 млн. лв. (без ДДС) прогнозно ще струва ремонтът на пропадналия участък от пътя за Връшка чука

До 19 юни ще се събират оферти по обявената от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) тръжна процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи за възстановяване на пропадналия участък от пътя Кула – Връшка чука. От пътната агенция съобщиха, че стартиралата обществена поръчка за възстановяване на участъка при 10-ти км на път II-14 Видин – Кула – Връшка чука предвижда изграждането на укрепителна пилотно-анкерна конструкция за трайно стабилизиране на пътния участък. Предвижда се и реконструкция на компрометиран водосток. Прогнозната стойност на поръчката е 2 350 600 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение e 110 дни. Критерият за оценка на офертите е икономически най-изгодна оферта, като оферти ще се приемат до 17:30 ч. на 19 юни 2017 г.
От АПИ напомнят, че интензивните валежи през 2014 г. активизираха свлачищна зона на път ІІ-14 в участъка от км 10+100 до км 10+260, предизвикаха пропадане на пътната настилка и отваряне на дълбоки пукнатини, достигащи над 1 м в дълбочина и широчина. Разрушен е и тръбен водосток при 10-ти км, който не поема повърхностните води, с което процесът на свличане се ускорява и предизвиква пропадане на пътната настилка. Именно това наложи възлагането на проектантски работи, които да изяснят причините за възникналите дестабилизационни процеси, да се предложат конкретни мерки и технически проект за трайно укрепване и възстановяване на засегнатия участък.
Засегнатият участък и в момента е затворен за движение, а трафикът на МПС е пренасочен по обходен маршрут – по стария път, който е в непосредствена близост до авариралия участък.

Вижте репортаж от пропадането на пътя на репортерът на „Видин Вест“ – Калин Иванов

Коментари по темата очаквайте в предаването ни „Темите“ този петък.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder