Цените на винетките остават, реши окончателно ВАС

Цените на винетките остават, реши окончателно ВАС

Цената на винетните стикери окончателно остава по-висока. Това стана факт след като Върховният административен съд остави в сила цената на винетките, които поскъпнаха миналата година. Решението на петчленния състав е окончателно и не подлежи на обжалване, но е подписано с особено мнение от докладчика. През средата на миналата година магистратите отмениха по-скъпите тарифи, но регионалното министерство обжалва.
Цената на винетките скочи почти двойно от началото на 2016-та година, а по-високите цени останаха в сила и през тази година. Още с влизането в сила на новата, по-скъпа винетка, граждани в цялата страна излязоха на протести. Малко по-късно бяха заведени и делата срещу шоковото поскъпване от 67 на 97 лева за едногодишен винетен стикер.
На първа инстанция постановлението на Министерския съвет, с което се одобряват промените в новата тарифа, беше атакувано от няколко неправителствени организации, а прокуратурата също поиска отмяната ѝ като незаконосъобразна с мотивите, че не са спазени разпоредби от Закона за нормативните актове. От държавното обвинение тогава представиха като довод факта, че проектът за новата цена на винетките не е публикуван за обществено обсъждане, което е в противоречие със Закона за нормативните актове и Административнопроцесуалния кодекс. Още тогава обаче бившият вече министър на регионалното развитие Лиляна Павлова прогнозира, че съдът няма да отмени цените на винетките, а пари няма да се връщат:
„От деня на приемането, ако следваща инстанция бе потвърдила това, а ние все още не знаем дали ще го направи то няма да действа назад. Така че цената и стойността на винетките са тези, които са. Но пак казвам, каквото и решение да се приеме, то няма то няма ретроактивно действие. Няма да има отношение назад във времето, няма да отмени цената назад, няма да сме съответно в хипотеза на връщане на средства, поради това тълкователно решение отново на ВАС. Това не е моята позиция, това е което четем от тълкователното решение.“, каза Павлова.
Според Върховния административен съд обаче нормите в Закона за нормативните актове са спазени и с това си решение от днес вече окончателно се изгуби и надеждата да се върнат старите, по-евтини цени на винетките у нас. Тоест годишната винетка струва 97 лева, месечната 30 лева, а седмичната 15 лева за леки автомобили.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder