Израелска компания съобщава за нова версия на вируса WannaCry

Израелска компания съобщава за нова версия на вируса WannaCry

Израелската компания Check Point Software Technologies откри нов вариант на вируса WannaCry, с който неизвестни извършиха масова кибератака в множество държави по света. „През последните няколко часа станахме свидетели на атаки със скорост една на секунда“, се казва в разпространено снощи съобщение на компанията.
Междувременно стана ясно, че американски експерти в областта на компютърната сигурност изучават стректурата на вируса-криптограф WannaCry, за да определят кой може да го е създал. Това каза Стивън Гроубман, представител на производителя на антивирусни програми Mccafy. Специалистите се интересуват най-вече как е съставена зловредната програма и как е била приложена. Гроубман каза още, че този вирус е със сложна структура и не може да бъде създаде от обикновени хакери. Ще се проучва и сметката, на която кибер пиратите са искали да им бъдат превеждани пари в биткоини, за да разблокират заразените компютри. Такива транзакции оставят следи, тъй като на определен етап виртуалната валута трябва все пак да се превърне в обикновени пари. Кибератаката засегна 300 000 компютри в 150 държави. Вирусът блокира съдържанието на компютрите и на екрана се появява съобщение, че за разблокирането засегнатият потребител трябва да плати определена сума. По информация на NBC тази шпионска програма е открадната от Агенцията за национална сигурност на САЩ и през 2016 г. е била разпространена от група хакери, наричащи се „Шадоу брокърс“ (Shadow Brokers). Компютърните системи на федералните служби в САЩ не са били засегнати от кибератаката, осъществена от неизвестни хакери с компютърния вирус WannaCry. Това съобщи съветникът на президента по въпросите на киберсигурността и борбата с тероризъм Том Босърт на брифинг. „У нас засегнати са неголям брой организации, сред които – FedEx“, информира той.
За глобалната хакерска атака стана известно в петък вечерта. Хакерите са заразили компютрите с блокиращ вирус. В Русия на атаката са били подложени локалните мрежи на министерството на извънредните ситуазии, министерството на вътрешните работи, Сбербанк, мобилните оператори „Мегафон“ и „Вимпелком“. По-късно Центърът за мониторинг и реагиране на компютърни атаки в областта на кредитно-финансовата сфера потвърди случаите на хакерски атаки срещу банки, но увери, че те са били безрезултатни.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder