Нощ на музеите на 20 май във Видин

Нощ на музеите на 20 май във Видин

По случай Международния ден на музеите Видин беше домакин на научна конференция за траките

На 20 май от 18:30 ч. до 1 часа през нощта на 21 май за гражданите и гостите на Видин безплатно ще работят всички общински музейни обекти, съобщиха от Регионален исторически музей – Видин (РИМ). Тази година с решение на Министерство на културата на 20 май ще се проведе инициативата Нощ на музите, с която традиционно се отбелязва 18 май – Международния ден на музеите.
В рамките на празничните прояви, на 18 май от 17:30 часа в Художествена галерия „Никола Петров“ ще бъде открита изложба с детски рисунки, в която ще бъдат подредени избрани творби, участвали на Световния фестивал на детската рисунка от 2013 г. до 2016 г. След това на 20 май предстои в Троян да бъде открита гостуващата изложба на РИМ – Видин „Орнаментирани плъстени килими от Видинско“.
По повод Международния ден на музеите и 45-тата годишнина на Института по тракология при БАН, днес, 16 май, в Конферентния център на Областна управа – Видин се проведе научен форум за траките. Областният управител на Видин Албена Георгиева приветства участниците на срещата, която се организира от Регионален исторически музей – Видин и Института по балканистика с център по тракология при БАН. Георгиева използва случая и се обърна и към всички служители на музеите, които на 18 май празнуват своя професионален празник, като им пожела да работят все така упорито и всеотдайно за експониране на уникалното българско наследство.
Поздрав към музейните работници по случай професионалния им празник отправи и заместник-кметът на община Видин Венци Пасков. Той сподели, че старопрестолният Видин – град с уникални културно-исторически забележителности, заслужава да е домакин на подобни научни форуми и затова приветства организирането на конференцията.
В рамките на самата конференция гл. ас. д-р Пламен Петков представи лекцията „Одринската династия“ (200 г. пр. Хр. – 46 г. сл. Хр.). Гл. ас. Ружа Попова запозна присъстващите с темата „Траките и Боспорската династия“ (I-IV век сл. Хр.). Гл. ас. Попова представи накратко и дейността на Центъра по тракология, като обяви, че във връзка с 45-ата годишнина на научната институция е подготвена пътуваща фотоизложба – в момента експозицията се намира в Монтана, но гл. ас. Попова обеща, че до дни и видинската публика ще може да се запознае с изложбата.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder