Международен ден срещу хомофобията и трансфобията

Международен ден срещу хомофобията и трансфобията

През 1990 година на 17 май Световната здравна организация изключва хомосексуалността като психиатрична болест от списъка на Международната класификация на болестите.
Международният ден срещу хомофобията е признат в Европейския съюз и се чества в повече от 50 държави по света: Белгия, Великобритания, Франция, Люксембург, Мексико, Коста Рика, и е честван за първи път на 17 май 2005 година.
И днес в около 80 държави хомосексуалността е престъпление и сексуалния акт между партньори от същия пол е наказуемо с лишаване от свобода, а в 9 от тях (Афганистан, Иран, Мавритания, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Арабските Емирства и Йемен) и със смъртна присъда.
Хомофобия е термин, отнасящ се до страх, враждебност или дискриминация срещу хомосексуалността и хомосексуалните. Използва се да означи омраза или пренебрежително отношение към хомосексуалните, сексуалното им поведение и като цяло служи, за да означи проява на фанатизъм.
Според доклади на Европейската агенция за основни права (FRA), България е държавата с най-ниска търпимост към ЛГБТ-хората в целия Европейски съюз през 2009 и 2011 година. Българското законодателство не разглежда по особен начин извършителите на деяния, мотивирани от хомофобия, макар тя да се приравнява от Съвета на Европа с расизма. От 2008 година през месец юни в София ежегодно се провеждат ЛГТБ-прайд, но досега маршрутът нито един път не е бил обявяван предварително, поради съображения за сигурност. Шествията се охраняват от стотици полицаи и частни охранители, и въпреки това всяка година участниците са нападани от хомофоби. Тази година е десетото издание на София Прайд, той е под наслов „Да прогоним предразсъдъците“ и ще се проведе на 10 юни от 17:00 до 22:00 часа. Началната точка е Паметника на съветската армия.

Снимка:  facebook.com

Снимка: facebook.com


Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder