България очаква от ЕС още 400 млн. евро за миграцията

България очаква от ЕС още 400 млн. евро за миграцията

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че България очаква от ЕС допълнителни 400 милиона евро за миграцията за 10-годишен период.
Министърът е поискал на среща с еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос удължаване на срока, в който страната ни да усвои вече отпуснатите 160 милиона евро за същата цел. Министърът отбеляза, че България настоява за справедливо отношение към първата страна, през която бежанците са навлезли в ЕС. Той направи този коментар по повод обсъжданите промени в Дъблинското споразумение, според което мигрантите следва да бъдат върнати в държавата от ЕС, през която са влезли.
Според Валентин Радев този въпрос се отнася също за Гърция и Италия, а може би частично и за Франция. Държим първата страна да не бъде отговорна докрай, обясни министърът. Справяйки се много добре с охраната на европейската граница, не трябва да бъдем „наказвани“ да бъдем отговорни за всички, които са минали веднъж. Не е справедливо. Не срещаме пълно разбиране от другите държави, може би е нормално, но се надяваме до нашето председателство на Съвета на ЕС да направим така, че да убедим повечето, които не са съгласни, да ни подкрепят, посочи Радев.
Ние сме в тежко състояние, над нас буквално виси Дамоклев меч – зависим от това какво се случва в Турция, там има 2.5 милиона мигранти. Ако има криза изведнъж, какво правим тогава, попита той. За нас е много опасно – в Гърция има 50 хиляди, там някак си се справят; в Италия има още повече – над 200 хиляди годишно. В България не е така, ние се справяме, като пазим границата, посочи министърът, но отбеляза опасността границата да бъде „пробита от много хора“.
В отговор на призива на ЕК по-рано тази седмица нашата страна да смекчи очакванията си към мигрантите, кандидатстващи за разселване у нас от Италия и Гърция, министърът на вътрешните работи отбеляза, че всички страни проявяват претенции. Питаме те (кандидатите – бел. кор.) християни ли са, ако може да бъдат проверени, както правим с Турция – проверяваме всеки, който може да дойде у нас, каза Валентин Радев. Министърът посочи, че страната ни е изправена пред потенциална опасност, каквато няма дори за Италия. Голямата вълна, ако има, дано не се случва, ще дойде срещу България, без значение какви огради сме построили, добави той.
По повод днешното двойно убийство в София той благодари на своите колеги, че бързо са реагирали и бързо извършителят е бил заловен. Министърът определи случая като тежък инцидент, какъвто не се е случвал скоро. Той изрази надежда да бъдат установени причините, дали извършителят има „психически отклонения или нещо друго“. Да убиеш двама души съвсем не е лесно, не се прави така, коментира министъра. Той посочи, че като гражданин коментарът му е, че първото нещо, което може да се предположи за извършителя, е, че има психически отклонения. Ще видим дали има или няма. Най-лесното и бързо нещо за предотвратяване на тероризма или такива битови престъпления е оръжието да бъде недостъпно за гражданите, коментира Радев.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder