Международен ден на музейте

Международен ден на музейте

Всяка година на 18 май се отбелязва Международеният ден на музеите. Решението е взето по време на заседанието на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите (International Council of Museums, ICOM), проведена в Москва през 1977 година.
От 2003 година 18 май е и ден на приятелите на музеите. Целта е да се привлече вниманието на обществеността към мястото и значението на музеите в живота на всеки отделен човек и на обществото като цяло.
Този празник се отбелязва в 150 страни по света. Музеи те широко отварят вратите си за посетители . Провеждат се екскурзии, научни и публични четения, музейно-театрални представления, откриват се нови изложби.
Всяка година Международния съвет на музеите определя конкретна тема за Международния ден на музеите.
Темите са свързани с различни проблеми, като например отговорността на музеите пред обществото, незаконното изнасяне на културните ценности, ролята на музеите в хармонизирането на обществения живот, изграждане на съдружества и други.
По повод международния ден на музеите, във Видин на 20 май от 18:30 ч. до 1 часа през нощта на 21 май за гражданите и гостите на града безплатно ще работят всички общински музейни обекти.
За повече информация вижте Нощ на музеите на 20 май във Видин

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder