Топ вести
Трима българи на съд в Унгария по обвинения за смъртта на емигранти

Трима българи на съд в Унгария по обвинения за смъртта на емигранти

На 21 юни 11 души, трима от които граждани на България, ще се изправят пред съда в Унгария по обвинения за смъртта на 71 мигранти, открити в изоставен камион в Австрия през 2015 година.
Телата на 59 мъже, осем жени и четири деца бяха в напреднало състояние на разлагане, когато бяха открити от властите на Австрия. Обвиняемите са членове на банда за трафик на хора, която е превела повече от 1,2 хил. души в Западна Европа в разгара на миграционната криза от 2015 г.
Според прокурорите бежанците „често са превозвани в затворени, тъмни микробуси без въздух, неподходящи за пътнически транспорт, в претъпкани, нечовешки и мъчителни условия“.
В съдбоносния инцидент от 26 август 2015 г., който разтърси света, мигрантите са крещяли, че в хладилния камион с птици, в който са били натъпкани, не е имало въздух. Но водачът на престъпната банда – афганистанец, е казал по телефона на двамата шофьори, българи, „да игнорират задушаващите се хора и да достигнат Западна Европа колкото е възможно по-бързо“, се казва в обвинителния акт.
Афганистанец и българин, които са били начело на крупата, както и двамата шофьори, са обвинени в убийство „с особено жестокост“ и са изправени пред присъда от доживотно лишаване от свобода.
Срещу останалите седем са повдигнати по-леки обвинения. Деветима от подсъдимите, включително четиримата главни, са в затвор в Унгария, един е в България, а един все още е на свобода.
Делото ще се гледа в Кечкемет, Унгария. Очаква се процесът на приключи в рамките на настоящата година.

Източник: Focus news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder