Топ вести
Параскеви Мишу: България е постигнала впечатляващ напредък

Параскеви Мишу: България е постигнала впечатляващ напредък

„България е постигнала впечатляващ напредък“- вчера с тези думи Параскеви Мишу, заместник-генерален секретар на ЕК, отговарящ за Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), посрещна главния прокурор Сотир Цацаров в Брюксел.
„Вече виждаме вашите действия по изпълнението на препоръките в мониторинговите доклади. Надяваме се всичко да продължи по този начин“, каза Мишу. Заместник-генералния секретар на ЕК добави, че има известни слабости, но се надява компетентните за това институции да вземат адекватни мерки.
„През тази година трябва да се фокусираме върху препоръките заедно, за да може тя да е,ако не последна, то поне предпоследна за МСО“, каза още зам.-генералният секретар на ЕК. Тя оцени като отлична работата на прокуратурата.
„За нас е важно,че България вече не прави грешки. Затова не бихме искали да видим връщане назад. МСО не е политика и не е инструментариум за политика. И ние не сме позитивни, а сме реалисти – когато видим успехите,ги оценяваме обективно и честно“, подчерта Мишу.
„Пред България стоят много предизвикателства във връзка с предстоящото Председателство на ЕС догодина“, заяви Фонсека Морильо, зам.-директор на Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ в Европейската комисия пред българския главен прокурор. Предстоящата година е важна и за създаването на Европейската прокуратура и за реформите в Евроджъст, подчерта той. България и българското държавно обвинение са важен партньор в тези процеси, съобщи Морильо.
Главният прокурор Сотир Цацаров представи пред домакините си готовността на Прокуратурата на Република България да участва на експертно равнище при подготовката на нови НК и НПК. Той представи и резултати по изпълнението на препоръките както по МСО, така и по независимия експертен анализ, изготвен от европейски прокурори през 2016 година. Бяха дискутирани и предстоящите избори за членове на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия.
Особен акцент в разговорите бе редуцирането на броя на прокуратурите в страната.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder