Започва изследване на вносните храни от Европа

Започва изследване на вносните храни от Европа

В България започва изследване на храните, внос от Европа за проследяване на стандартите за качество, стана ясно по време на парламентарния контрол днес.
От 22 май ще започне вземането на проби от храни, предлагани от едни и същи фирми, на пазарите у нас и в „стари“ държави членки на ЕС, информира министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той отговори на депутатско питане за практиката компаниите да предлагат стоки от една и съща марка и опаковка, но с различни съставки на пазара в „старите“ и в „новите“ членки на ЕС.
Неотдавна се разбра, че компетентните власти на страните от Вишеградската четворка са открили различия в качествените показатели на храните.
Съставен е график за вземането на хранителни проби, което ще продължи от 22 май до 30 юни. Това е решено от работна група, сформирана в Българската агенция по безопасност на храните, която съществува от 13 март. Членовете й са определили групите храни и показателите, които ще са обект на лабораторно изследване.
В списъка са включени пет групи храни – шоколадови изделия; безалкохолни напитки и плодови сокове; млечни продукти; месни продукти; детски храни. Те са произведени в Германия, Швейцария, Холандия, Дания, Франция, Италия и Австрия.
Критериите за сравнителен анализ и капацитетните възможности на лабораториите на територията на България са обсъдени с външни експерти и представители на Националния център за обществено здравеопазване и анализи към Министерството на здравеопазването, каза Порожанов.
Според министъра ефективният начин за решаване на проблема с двойния стандарт е да се създаде унифициран контрол в рамките на ЕС.
„Необяснимо е как в страни като България и Словакия се използва по-евтина съставка, като фруктозо-глюкозен сироп при някои напитки, докато в същия едноименен продукт в Австрия, такава няма.“ Заяви междувременно евродепутатът Момчил Неков пред колегите си на заседание в Страсбург.
Неков е член на Комисията по земеделие към Европейския парламент.

Източник: Мениджър news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder