Топ вести
Детски празник организираха Видинска митрополия и Сдружение „Активно общество“ (видео и снимки)

Детски празник организираха Видинска митрополия и Сдружение „Активно общество“ (видео и снимки)

Стотици деца от почти всички детски градини във Видин се включиха в празничната програма.

Поводът беше детският празник, който Видинска света митрополия и Сдружение „Активно общество“, със съдействието на Община Видин, организираха за най-малките жители на нашия град. На изградената специално за повода открита сцена песни, танци и стихотворения изпълниха възпитаници на Детска градина „Желязко Попниколов“, ДГ „Детелина“, ДГ „Васил Левски“, ДГ „Русалка“, ДГ „Щастливо детство“, ДГ „Арабела“ – филиал „Незабравка“.
Празникът откри Белоградчишкият епископ Поликарп, който приветства децата, техните учители и родители с „добре дошли“ в дворите на катедралния храм „Св. вкмч Димитър Солунски“ по един такъв благодатен повод – а именно всички заедно да отбележим един от най-големите български празници 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В словото си епископ Поликарп припомни, че по времето на митрополит Кирил и по негова инициатива през 1874 година във Видин е утвърдено честването на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
„Идеята за този празник е да стане традиция и да бъде отбелязван на 21 май – в навечерието на празника на светите братя Кирил и Методий, за да го съчетаем с една велика личност от Видин, която е установила 24 май да се чества официално от всички граждани, малки и големи, на Видин – а именно, Видинският митрополит Кирил. Изключително съм благодарен на детските градини, на техните ръководства и най-вече, на нашите приятели от „Активно общество“ за организацията на този прекрасен празник, за това изключително събитие, което се случва в нашия град. И, дай Боже, това да стане традиция – всяка година детските градини във Видин заедно, като едно голямо семейство, да почитат празника на буквите, празника на светите братя Кирил и Методий и, респективно, да си спомняме за този, който утвърди този празник в нашия град – Видинският митрополит Кирил“, сподели пред събралите се епископ Поликарп.
На финала на празника, след като всички се насладиха на таланта на възпитаниците на видинските детски градини, организаторите почерпиха малчуганите с лакомства.


Снимки: Габриела Иванова
Екип: „Видин Вест“

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder