„Джуниър Ачийвмънт“ във Видин (Обзор)

„Джуниър Ачийвмънт“ във Видин (Обзор)

На официална церемония в Община Видин кметът на Видин Огнян Ценков и Вера Петканчин – директор „Оперативни дейности“ на „Джуниър Ачийвмънт България“, подписаха Споразумение за осъществяване на дългосрочно и ефективно сътрудничество в процеса на обучение на младежите по предприемачество, изграждане на модел за публично-частно партньорство и създаване на възможности за осъществяване на съвместни инициативи и проекти.
„С подписването на това споразумение, заедно с г-жа Петканчин, ние даваме нов шанс на младите хора във Видин и аз съм убеден, че те ще намерят своето място и своята реализация и така те ще останат тук. Защото Видин има нуждата от млади, инициативни хора“, заяви кметът Огнян Ценков.
„Със сътрудничеството с „Джуниър Ачийвмънт“ целим да съживим предприемчаския дух, свободната инициатива в младите хора във Видин“, допълни кметът.
„Вярвам, че нашата страна и в частност Видинският регион има много положителни страни, които може би не се виждат на пръв поглед, но това, което изглежда дори като някакъв негатив, от определена гледна точка погледното може да бъде превърнато в много силен позитив“, отбеляза от своя страна Вера Петканчин. Тя подчерта, че „Джуниър Ачийвмънт“ е организация, която насочва дейността си към това младите хора да имат възможност да развият своя потенциал, да развият силните си страни, а споразумението има за цел да скрепи едно съществуващо вече партньорство между Община Видин и „Джуниър Ачийвмънт“.
„Няма кой друг да развива този регион, ако младите хора продължават, по съвършено разбираеми причини, да отиват в големите градове и после да не се връщат. Не казвам, че младите хора не трябва да отидат в престижни учебни заведения, да имат престижни дипломи, но когато можеш в собствения си край, там където ти е коренът, да обхванеш около себе си хората в някаква идея и да започнете да я реализирате, то това носи една друга вътрешна удовлетвореност, която не може да се постигне навън. Колкото и да сте успешни навън, ако сте далеч от корена си, ако сте далеч от родното място, усещането за успех, усещането за реализация не е пълно“ – с тези думи евродепутатът Владимир Уручев се обърна към присъстващите на събитието ученици от СУ „П. Р. Славейков“, представители на учебната компания „Dreams of Teens“.
Учениците представиха своя бизнес проект, с който ще участват във финала на Националното състезание „Най-добра учебна компания на България”, което ще се проведе в град Варна на 1-ви и 2-ри юни тази година. Продуктът, с който на регионалното състезание за учебни компании младите предприемачи са преборили конкуренцията и са се класирали за националното състезание, е озвучена кукла, ръчно изработена от естествени екоматериали и облечена в традиционни за Видинския край народни носии.

По-късно в Конферентната зала на Областна администрация – Видин се проведе дискусия на тема „Стратегия за развитието на региона чрез модернизация в образованието“. Дискусията е част от инициативата „Възраждане 28 – развити региони чрез добро образование“, на „Джуниър Ачийвмънт. Инициативата има за цел във всяка област в страната да се проведе обсъждане под формата на „Световно кафене“, в рамките на което ученици, учители, бизнес, институции и местна власт да дадоха своето виждане за това как образованието и предприемачеството могат да допринесат за развитието на региона. Участниците обсъждаха както моментното състояние на връзката бизнес-образование, така и как би трябвало да изглежда тази връзка и предложиха конкретни стъпки за развитие на региона чрез образование.
Областният управител на Видин Албена Георгиева приветства участниците в дискусията, като подчерта, че съвместните усилия на местната власт, на държавната власт, на гражданското общество и на бизнеса винаги водят до ефективни резултати и последен пример за това е разкриването на филиал на Русенския университет във Видин. Георгиева поздрави за подписаното споразумение между Община Видин и „Джуниър Ачийвмънт“ и увери, че Областна администрация – Видин ще съдейства в рамките на това сътрудничеството, защото създаването на по-добри условия за образование и обучение според потребностите на региона е основен приоритет на правителството.

Официален гост на дискусията беше проф. Юлиана Попова, заместник-ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“, която даде висока оценка за позлата от подобни форуми. „За мен е чест и удоволствие да се включа в обсъждането на една толкова важна тема – за развитието на региона чрез модернизация на образованието. Мисля, че тази тема ще повдигне много въпроси и идва точно навреме, тъй като само преди броени дни видинлии се сдобиха с висше училище – изключително съм щастлива да ви приветствам като представител на вашия университет, филиала на Русенския университет във Видин, който се надяваме да успее да привлече младите хора, да ги задържи тук, тъй като се предлагат атрактивни специалности, осигуряващи съвременно, модерно образование“, подчерта проф. Попова.
Инициативата е подкрепена от евродепутата Владимир Уручев.

Екип: „Видин Вест“

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder