Спортния арбитражен съд определи решението на Европейския шахматен съюз за справедливо

Спортния арбитражен съд определи решението на Европейския шахматен съюз за справедливо

На 10 септември 2016 година Генералната асамблея на Европейският шахматен съюз реши да изключи Българската федерация по шахмат. Последва жалба от наша страна, а след размяна на писмени становища и от двете страни и изслушването в град Лозана, Швейцария на 28 април 2017 г. Спортния арбитражен съд (CAS) я е отхвърлил. В резултат България трябва да плати всички разходи за арбитража, както и част от съдебните разноски по делото. Българската федерация по шахмат трябва да плати на Европейския шахматен съюз обща сума в размер на 5000 швейцарски франка за разходите, направени от него във връзка с арбитражното производство.
Според арнитражния съд от ЕШС са действали по напълно справедлив и прозрачен начин.
Припомняме, че Европейският шахматен съюз замрази членството на БФШ през септември 2016 година, а тогавашния председател на родната федерация Силвио Данаилов беше наказан за година и половина от Етичната комисия на световната федерация по шахмат (ФИДЕ) заради обвинение във финансови злоупотреби на Европейско първенство за младежи в Будва през 2013 година.
Тогава мениджърът на Веселин Топалов се защити, като заяви, че решението на ЕШС е част от наказателна мярка срещу него и Гари Каспаров, които са в опозиция на президента на международната федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов.
Силвио Данаилов подаде оставка като председател на БФШ в началото на май. В момента поста временно се заема от вицепрезидента на федерацията и бивш шеф на АЕЦ Козлодуй Иван Генов.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder